Deficitul bugetar, 0,28% din PIB după primele patru luni

Deficitul bugetar s-a situat, după primele patru luni ale anului în curs, la 0,28% din PIB, faţă de 1,19% din PIB aferent aceleiaşi perioade din 2013, potrivit datelor publicate, luni, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Economica.net - lun, 26 mai 2014, 18:06
Deficitul bugetar, 0,28% din PIB după primele patru luni

‘Execuţia bugetară pe primele patru luni ale anului 2014 confirmă continuarea procesului de reducere a deficitului bugetar, acesta fiind de 0,28% din PIB faţă de 1,19% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent’, afirmă Ministerul Finanţelor Publice.

La sfârşitul lunii aprilie, se înregistrează un sold primar pozitiv 0,36% din PIB faţă de un sold primar negativ de 0,49% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent (soldul primar al bugetului general consolidat reprezintă soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse plăţile de dobânzi aferente datoriei publice).

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 67,85 miliarde lei, reprezentând 10,2% din PIB, au fost cu 4,4% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă din 2013. S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din accize (cu 1,013 miliarde de lei), la impozitul pe profit (cu 647,8 milioane de lei), la contribuţiile de asigurări sociale (cu 582,4 milioane de lei) şi la TVA (cu 428,6 milioane de lei).

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 5,6%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,1% şi venituri nefiscale cu 4,5%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 69,73 miliarde lei, s-au redus în termeni nominali cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent şi, respectiv, cu 1,0% puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au scăzut cu (4,4%), ca urmare a faptului că, în luna aprilie 2013, au fost acordate plăţi anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariaţi din sectorul public care ar fi trebuit plătite în luna mai, dar ca urmare a sărbătorilor pascale au fost acordate în avans.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, majorarea înregistrându-se la fondul naţional de asigurări sociale de sănătate, datorită plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente, ca urmare a implementării Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus în legislaţia românească Directiva nr. 7/2011 privind combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor comerciale, precum şi plata serviciilor medicale efectuate de spitale.

S-a înregistrat, de asemenea, o reducere semnificativă a cheltuielilor cu dobânzi, cu 3,1%, datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 5,9 miliarde lei, respectiv de 0,9% din PIB.

Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene. România a încheiat anul trecut cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...