Deficitul bugetar al Greciei este sub estimarea iniţială – 1,8% din PIB

Deficitul bugetar al Greciei a fost mai redus anul trecut decât s-a anunţat iniţial, arată datele prezentate, luni, de Oficiul central de Statistică din Grecia (ELSTAT), în conformitate cu noile reglementări contabile europene, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 13:22
Deficitul bugetar al Greciei este sub estimarea iniţială - 1,8% din PIB

ELSTAT a anunţat că deficitul, excluzând cheltuielile excepţionale cu recapitalizarea băncilor, a fost de doar 1,8% din PIB, faţă de 2,1% din PIB estimat iniţial.

În 2012, Grecia a înregistrat un deficit bugetar de 6,2% din PIB. Incluzând cheltuielile cu recapitalizarea băncilor, anul trecut, deficitul s-a situat la 12,2% din PIB, faţă de estimarea iniţială de 12,7% din PIB.

Datoria publică a Greciei a urcat, în 2013, la 175,1% din PIB, de la 157,2% din PIB în 2012, ca rezultat al împrumuturilor din zona euro. Exclusă de pe pieţele financiare după 2010, Grecia a fost ţinută pe linia de plutire graţie unor împrumuturi în valoare de 240 de miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Atena se aşteaptă la un deficit bugetar de 0,8% din PIB anul acesta şi de 0,2% din PIB anul viitor.

Săptămâna trecută, Oficiul central de Statistică din Grecia a prezentat datele revizuite care arată un declin al PIB-ului de 3,3% anul trecut, faţă de 3,9% cât s-a estimat iniţial.

Fondul de Stabilitate Financiară a Greciei (HFSF) a fost alimentat cu 50 de miliarde de euro, bani proveniţi din programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. HFSF a fost înfiinţat pentru recapitalizarea principalelor bănci din Grecia şi acoperirea costului vânzării activelor care nu sunt considerate viabile.

Din cei 50 miliarde de euro, Grecia a utilizat 25 miliarde de euro pentru consolidarea celor mai mari bănci, iar aproximativ 14 miliarde de euro au mers spre restructurarea băncilor mai mici.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...