Deficitul bugetar pe 2019 a fost de 4,6% din PIB – execuţia bugetară la 12 luni. Cele mai importante declarații ale ministrului Finanțelor

România a încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB, peste estimarea autorităţilor din luna noiembrie, când s-a efectuat cea de-a doua rectificare de buget, a anunţat marţi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.  În 2018, deficitul bugetar a fost 2,88% din PIB. Între altele, ministrul a anunţat că va declanşa un control asupra contabilităţii Primăriei Capitalei, condusă de primarul PSD, Gabriela Firea. El a mai spus că urmăreşte să restructureze CEC, că nu va schimba anul acesta Codul fiscal şi că nu se teme de o criză în România, pentru că bugetul pe 2020 este unul conservator.
Economica.net - mar, 28 ian. 2020, 07:41
Deficitul bugetar pe 2019 a fost de 4,6% din PIB - execuţia bugetară la 12 luni. Cele mai importante declarații ale ministrului Finanțelor

Florin Cîţu a ţinut o conferinţă de presă în care a anunţat deficitul bugetar pe 2019. Iată principalele declaraţii:

Deficitul bugetar a depăşit in 2019 prognoza de la 4,4%, urcând în execuţie la 4,6%. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat că acest plus de deficit a fost cauzat de o încasare mai mică de dividende de la companiile de stat şi de plata datoriilor statului către firme private. Aici, ministrul a nominalizat datoria hotîrâtă de către instanţă către fraţii Micula, de 910 milioane de lei.

O țară cu deficit bugetar trebuie să se împrumute.

Nu am putut vorbi până acum despre împrumutul extern din cauza acordurilor. Am împrumutat 3 miliarde de euro. La 12 şi la 30 de ani. Economii la buget, doar din cele două emisiuni, au fost de 22 milioane de lei. Ne-am împrumutat mai ieftin. PSD s-a împrumutat în trei ani de 230 miliarde de lei. S-au împrumutat şi extern. Nu împrumuturile au contat, ci faptul ca se împrumutau la dobânzi tot mai mari. De la 0,87 la sută, la 5 la sută. Noi ne vom imprumuta tot mai ieftin. O facem deja în timp real, mai jos decât piaţa.

Control al Finanţelor la Primăria Capitalei

Ministrul Finanţelor are atribuţii să controleze. Bugetul Primăriei Capitalei n-a mai fost controlat de 10 ani. Am făcut o echipă şi vom controla companiile şi instituţiile statului, iar PMB este o prioritate.

CEC va fi restructurat

Doresc foarte mult sa atrag IFC si BERD pentru o restructurare a CEC. Trebuie sa schimbam guvernanta, sa facem una transparenta. CEC trebuie sa devina banca competitiva pe piata, iar acum nu poate fi.

CEC e in primele 10 banci din sistem si nu e dealer primar. Nu am auzit la actualul presedinte CEC sa faca demersurile sa devina dealer primar.

Riscul ca România să sufere de pe urma unei crize globale este aproape de zero, pentru că am construit un buget conservator

„Riscul ca România să sufere de pe urma unei crize globale este foarte foarte mic, aproape de zero. Am construit un buget conservator, sunt mai mulţi bani alocaţi pentru investiţii care se pot face şi asta înseamnă că în acest an ne aşteptăm ca o contribuţie mai mare la creşterea economică să vină de la investiţii, nu de la consum. Am spus asta şi în Strategia fiscal-bugetară prin modul în care am selectat proiectele. Nu îmi este teamă nici de o încetinire globală, România este OK, iar încrederea investitorilor…când am ieşit pe pieţele internaţionale au fost 12 miliarde de euro oferiţi pentru România. Un maxim istoric. Investitorii au avut încredere să vină cu 12 miliarde de euro către România. Este clar că România merge într-o direcţie OK”, a declarat Florin Cîţu într-o conferinţă de presă.

El a precizat că trebuie analizat modul în care România este evaluată de către investitorii străini iar evaluarea cea mai simplă se vede în evoluţia dobânzilor care scad în fiecare lună.

Codul Fiscal nu va fi modificat anul acesta.

Ştirea se actualizează.

Te-ar mai putea interesa și
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
La mai puțin de șase luni de la demararea proiectului de renovare a Secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni din București, Codin Maticiuc, Fundația Metropolis și...
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac ...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...