Deficitul de cont curent al României a crescut cu 142% după primele nouă luni

Contul curent al balanţei de plăţi s-a înrăutăţit în septembrie, după o ameliorare în perioada verii, înregistrând după primele nouă luni o creştere de două ori şi jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 2,66 miliarde euro, în special ca urmare a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate luni.
Economica.net - lun, 14 nov. 2016, 12:47
Deficitul de cont curent al României a crescut cu 142% după primele nouă luni

După primele nouă luni din 2015, deficitul contului curent era de 1,1 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Principala compomnentă care contribuie la deficitul de cont curent este comerţul exterior, puternic deficitar.

Statisticile oficiale publicate în această săptămână arată că deficitul comercial (FOB/CIF) din primele nouă luni a fost de 6,93 miliarde euro, mai mare cu 25,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.
Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea în acest an.

Astfel, deficitul comercial din componenţa contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 27,2% în primele nouă luni ale acestui an, până la 6,4 miliarde euro, faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Diferenţa între datele FOB/CIF şi FOB/FOB este în principal costul transportului.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a înregistrat un deficit de 3,8 miliarde euro în primele nouă luni, în creştere cu 28,5% faţă de perioada ianuarie – septembrie 2015. Valoarea a crescut cu 1 miliard de euro doar în luna septembrie.

În schimb, balanţa serviciilor şi-a majorat excedentul cu 12,7%, la 5,66 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie 2016.

Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns la un excedent de 1,88 miliarde euro, cu 0,6% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Majorarea deficitului de cont curent continuă tendinţa de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,83 miliarde de euro, potrivti datelor revizuite.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), organismul pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro, nivel dublu faţă de cel din 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...