Deficitul de cont curent al României s-a triplat în primele 11 luni din 2016, la 3,44 miliarde euro

Contul curent al balanţei de plăţi a continuat să se înrăutăţească semnificativ în penultima lună a anului trecut, înregistrând după primele 11 luni o creştere de aproape trei ori (+178%) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 3,44 miliarde euro, în special ca urmare a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate vineri, scrie News.ro.
Economica.net - vin, 13 ian. 2017, 12:15
Deficitul de cont curent al României s-a triplat în primele 11 luni din 2016, la 3,44 miliarde euro

După primele 11 luni din 2015, deficitul contului curent era de 1,237 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Principala compomnentă care contribuie la deficitul de cont curent este comerţul exterior, puternic deficitar.

Statisticile oficiale publicate în această săptămână arată că deficitul comercial (FOB/CIF) din primele 11 luni din 2016 a fost de 8,77 miliarde euro, mai mare cu 21,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.
Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea în acest an.

Astfel, deficitul comercial din componenţa contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 23,9% în primele 11 luni din 2016, până la 8,25 miliarde euro, faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Diferenţa între datele FOB/CIF şi FOB/FOB este în principal costul transportului.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a înregistrat un deficit de 4,4 miliarde euro în primele 11 luni ale anului trecut, în creştere cu 27% faţă de perioada ianuarie – noiembrie 2015.

În schimb, balanţa serviciilor şi-a majorat excedentul cu 10%, la 6,96 miliarde euro în perioada ianuarie-noiembrie 2016.

Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns la un excedent de 2,24 miliarde euro, cu 12,1% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2015.

Majorarea deficitului de cont curent continuă tendinţa din 2015, când deficitul extern al României a crescut de peste două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,94 miliarde de euro, potrivit datelor revizuite.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), organismul pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează pentru întregul an 2016 un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro, nivel dublu faţă de cel din 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...