Deficitul european de credite bancare va mai dura cel puţin 5 ani – studiu

Sursele de credit bancar în Europa pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) sunt din ce în ce mai puţine şi această situaţie va mai dura cel puţin cinci ani, companiile încercând să apeleze la alte surse de credit, potrivit unui nou studiu al PwC, remis, joi, AGERPRES.
Economica.net - joi, 08 mai 2014, 09:13
Deficitul european de credite bancare va mai dura cel puţin 5 ani - studiu

‘Posibilitatea de a se împrumuta la preţuri accesibile a fost mereu o provocare pentru IMM-urile din Europa, iar acum situaţia este mai acută ca oricând. În anii următori, este posibil ca multe IMM-uri să considere condiţiile de creditare prea exigente şi creditele bancare aproape inaccesibile. În timp ce vor dori să investească tot mai mult pentru creşteri viitoare, băncile europene vor rămâne sub presiunea de a-şi reduce şi controla gradul de îndatorare. Astfel, oportunităţile de împrumuturi non-bancare în Europa sunt imense şi vor continua să crească în următorii ani. Considerăm că există potenţial ridicat pentru instituţiile de credit non-bancare de a combina noi tranşe de creditare cu achiziţionarea de portofolii de credite non-core,’ a spus Cornelia Bumbăcea, partener, servicii de consultanţă, tranzacţii, PwC România.

Potrivit acesteia, se estimează că băncile europene au portofolii de credite non-core în valoare de 2,4 mii de miliarde de euro, din care numai jumătate sunt credite performante.

‘Achiziţionarea unor asemenea pachete de credite ar ajuta creditorii non-bancari să-şi consolideze creşterea organică – accelerând investiţiile în această categorie de active’, a punctat ea.

De obicei, IMM-urile europene nu se bucură de acelaşi nivel de acces la pieţele de obligaţiuni precum cele din SUA. În timp ce emiterea de obligaţiuni s-a consolidat în ultimii anii în Europa, totalul creditelor bancare include marea majoritate a datoriilor companiilor europene, în comparaţie cu mai puţin de 30% în SUA.

Există, aşadar, o oportunitate majoră pentru instituţiile non-bancare de a acorda credite pentru întreprinderile europene mici şi mijlocii. Acest segment oferă cea mai mare arie de creştere pentru creditele non-bancare, cu împrumuturi care se încadrează între 10 milioane de euro şi 50 milioane de euro. Sub acest nivel, împrumuturile pot fi prea mici pentru a trezi interesul instituţiilor non-bancare. Peste acest nivel, companiile au de obicei un rating de credit individual şi acces mai uşor la alte surse de finanţare.

Prin prezenţa pe pieţele mobiliare, IMM-urile europene au strâns în total 45 miliarde de euro în 2012 şi doar 16 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2013, conform PwC.

Obligaţiunile de retail (destinate investitorilor de talie mai mică) sunt în prezent puţin cunoscute în afara Germaniei şi Italiei, iar ‘peer-to-peer lending’ şi platformele de ‘crowd-funding’ sunt încă la început pe majoritatea pieţelor europene.

‘Acum este momentul ca instituţiile non-bancare să pună bazele creditării, dezvoltându-şi o strategie şi consolidându-şi capabilităţile interne. Creditorii non-bancari existenţi ar putea să ia în considerare dezvoltarea prin achiziţia de portofolii de credite non-core. Creditarea non-bancară nu trebuie să constituie o provocare directă la adresa băncilor europene. Există semne tot mai evidente că băncile sunt dispuse să lucreze cu o serie de creditori alternativi pentru a răspunde nevoilor clienţilor şi pentru a ameliora presiunea asupra propriilor bilanţuri’, a adăugat Cornelia Bumbăcea.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...