Deficitul forţei de muncă în industria ospitalităţii din România este de 100.000 de oameni – Federaţia Industriei Hoteliere

Deficitul de pe piaţa forţei de muncă din industria turismului din România este de 20%, raportat la cei 500.000 de oameni care sunt deja angajaţi în acest domeniu, în mod direct sau indirect, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).
Economica.net - mie, 27 mart. 2019, 11:21
Deficitul forţei de muncă în industria ospitalităţii din România este de 100.000 de oameni - Federaţia Industriei Hoteliere

„De foarte mult timp am discutat despre problemele din industrie, iar aşteptările noastre nu au fost fructificate. Industria turismului a alunecat spre alte soluţii pentru a rezolva problemele forţei de muncă în turism, cum ar fi importul de forţă de muncă din ţările non-UE. Cea mai bună variantă în care merită să investim este să susţinerea sistemului educaţional românesc. Drept urmare, federaţia noastră a găsit soluţii pentru a reuşi şi vom rezolva parţial problema crizei de forţă de muncă. În caz că nu se vor rezolva aceste probleme, perspectivele sunt sumbre, iar dezvoltarea de noi hoteluri, de noi restaurante va încetini, iar potenţialul turistic va scădea, la fel şi calitatea serviciilor. Suntem forţaţi să investim în tinerii aflaţi în şcolile de turism. Dacă nu vom investi în educaţie estimăm că deficitul forţei de muncă pe care o vom avea în turism se va accentua, pentru că vor fi turişti români care vor prefera să meargă în străinătate, în detrimentul vacanţelor din ţară. La ora actuală, în turismul din România lucrează 500.000 de oameni, direct sau indirect, iar deficitul pe acest segment se ridică la 20% din acest total”, a spus Ile.

Datele prezentate, miercuri, de către oficialul FIHR arată că platformele de recrutare au din ce în ce mai multe anunţuri cu „joburi” disponibile în turism, un exemplu în acest sens fiind OLX unde, în perioada iulie-decembrie 2018, existau 19.805 de posturi disponibile în industria ospitalităţii.

Pe de altă parte, un studiu realizat KPMG, la cererea Confederaţiei Patronale Concordia, din care FIHR face parte, relevă faptul că la nivelul unei populaţii de 4.875.656 de tineri în vârstă de 15-34 ani, există o pondere foarte scăzută a celor cu experienţă profesională din timpul studiilor, respectiv numai 1,2% au lucrat pe perioada studiilor. În plus, pentru 44,1% dintre tineri nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerinţelor, pentru 35,3% într-o oarecare măsură, 13,6% puţin şi 7,1% deloc.

Totodată, peste 30% dintre tinerii absolvenţi cu studii superioare au o ocupaţie din grupele majore de ocupaţii 3-9, care necesită studii medii, iar 10,2% dintre cei chestionaţi, cu studii medii, au o ocupaţie din grupa majoră de ocupaţii 9, corespunzătoare muncitorilor necalificaţi.

În perioada 12 – 13 aprilie, FIHR va organiza un eveniment naţional în zeci de oraşe şi hoteluri, prin care unităţile hoteliere din întreaga ţară vor primi circa 4.000 de elevi (între 14-19 ani) şi studenţi, cărora le vor arăta ce înseamnă un loc de muncă în industria ospitalităţii.

Cu acea ocazie, aproximativ 100 de hoteluri din 30 de oraşe îşi vor deschide porţile, fiind un eveniment la nivel naţional organizat de FIHR cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, Asociaţiei Liceelor Hoteliere şi de Turism, şi a Institutului Francez din România.

De asemenea, în cadrul proiectului bilateral „Rencontres franco-roumaines du tourisme” a fost constituită o reţea-pilot de 17 licee de turism şi alimentaţie publică. În anul 2017, aceste licee s-au organizat în Asociaţia Liceelor Hoteliere şi de Turism din România – ARLIHT. În perioada 27 – 28 mai, FIHR, în parteneriat cu Institutul Francez din Romania, MEN şi ARLIHT vor organiza la Sibiu Forumul „Rencontres franco-roumaines du tourisme”. Evenimentul se înscrie şi în calendarul pe 2019 al acţiunilor proiectului bilateral „Rencontres franco-roumaines du tourisme”/ Întâlnirile franco-romane pentru tursim – derulat din 2016 – de către Institutul Francez din România – Ambasada Franţei în România, Ministerul Educaţiei Naţionale şi FIHR.

Acest proiect a fost iniţiat de Institutul Francez din Romania – Polul „Cooperare educativă” şi dezvoltat de către Ataşatul de cooperare educativă – Michel Monsauret şi coordonat (2016-2019) de Corina Stănilă, consilier pentru proiecte bilaterale – Institutul Francez din Romania.

Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a organizat, miercuri, o conferinţă de presă având ca temă criza forţei de muncă din industria de turism autohtonă.

Te-ar mai putea interesa și
Sârbii din Kosovo ameninţă că îşi vor declara în mod unilateral autonomia
Sârbii din Kosovo ameninţă că îşi vor declara în mod unilateral autonomia
Liderul etnicilor sârbi din nordul Kosovo a avertizat că această minoritate ar putea să-şi declare în mod unilateral autonomia, indiferent de negocierile care au loc sub medierea Uniunii......
Cel mai puternic leu în faţa euro din ultimul an şi patru luni – Curs BNR vineri, 12.08.2022
Cel mai puternic leu în faţa euro din ultimul an şi patru luni – Curs BNR vineri, 12.08.2022
BNR a anunţat, vineri, 12 august 2022, un curs de referinţă de 4,8909 lei/euro, 4,7450 lei/dolar, 5,7696 lei/liră sterlină, ...
Autostrada Bucureștiului: UMB începe marți lucrările pe lotul 2 Corbeanca – Afumați UPDATE
Autostrada Bucureștiului: UMB începe marți lucrările pe lotul 2 Corbeanca – Afumați UPDATE
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat vineri că pe Lotul 2 din nordul Autostrăzii de Centură a Capitalei ...
România, cea mai puternică scădere a producţiei industriale din UE, în luna iunie
România, cea mai puternică scădere a producţiei industriale din UE, în luna iunie
Producţia industrială a înregistrat o creştere peste aşteptări, atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, ...