Deloitte: Afacerile companiilor IT din România au crescut, în medie, cu 400%, în ultimii 5 ani

Companiile din România care activează în domeniul tehnologiei au înregistrat o creştere medie a afacerilor de 400%, în ultimii cinci ani, cel mai acoperit sector fiind cel de IT, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte România.
Economica.net - lun, 27 oct. 2014, 08:54
Deloitte: Afacerile companiilor IT din România au crescut, în medie, cu 400%, în ultimii 5 ani

‘România face parte din lista ţărilor în care tehnologia este dezvoltată. Companiile cu cea mai are creştere din punct de vedere tehnologic din România, pe baza veniturilor pe care le realizează, au înregistrat un procentaj mediu de 400%, în ultimii cinci ani. Majoritatea companiilor este în zona de dezvoltare IT. Companiile româneşti care s-au calificat în topul Fast 50 au avut inovaţia ca punct forte. Acestea au fost conduse de către antreprenori care şi-au investit propriile fonduri şi au avut idei. Cea mai mare provocare sunt oamenii, până la urmă. Părerea mea este că, dacă jucătorii mai mari vor veni în România, vor veni pentru că vor să-şi aducă oamenii aici. Jucătorii mari caută oameni calificaţi’, a afirmat Hassan.

Conform datelor prezentate luni de către reprezentantul Deloitte România, mai mult de jumătate dintre directorii de companii româneşti au declarat că au în plan să aloce bani pentru domeniul R&D /cercetare şi dezvoltare/, în următorii doi ani.

‘În cercetare şi dezvoltare /R&D/, aproximativ 52% dintre directorii companiilor vor să aloce bani. România nu a avut rezultate foarte bune în această zonă. Companiile româneşti cheltuie cei mai puţini bani în comparaţie cu celelalte ţări din Uniunea Europeană în R&D. Motivul principal este nu există stimulente din partea Guvernului pe acest segment. În măsura în care Guvernul va oferi o exceptare de impozit pe R&D, atunci lucrurile se vor schimba’, a atras atenţia Ahmed Hassan.

Statistica recentă a Deloitte România arată că, în 2014, România ocupă locul trei în clasamentul regional Deloitte CE Technology Fast 50, cu şase firme în competiţia celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza creşterii veniturilor obţinute pe o perioadă de cinci ani. Cinci dintre companii sunt dezvoltatori de software, iar una este o firmă de Internet.

Reprezentanţii companiilor româneşti prezente în topul Deloitte au apreciat că principalele provocări cărora au fost nevoiţi să le facă faţă sunt decapitalizarea industriei româneşti şi lipsa de maturitate a pieţei locale, dar, pe de altă parte, admit că nu au folosit facilităţile fiscale existente, concentrându-se mai mult pe creşterea afacerilor şi mai puţin pe optimizarea veniturilor şi costurilor.

Creşterea medie în rândul companiilor prezente în clasamentul Fast 50 a urcat la 698% de la 671%, în 2013. Cu toate acestea, avansul este cu mult sub media de 1026% înregistrată în 2012. Zece ţări au contribuit la clasamentul Fast 50 din acest an: Polonia (17 companii), Ungaria (zece), România (şase), Croaţia (patru), Cehia, Lituania şi Slovacia (câte trei), Serbia (două), Bulgaria şi Estonia (câte una).

Dintre cele 50 de companii, 26 sunt prezente pentru prima oară, zece au urcat în clasament, iar 14 au coborât. Topul este, şi de data aceasta, dominat de firmele de software (26), urmate de companiile de Internet (12) şi cele de telecomunicaţii/networking (şase).

Pentru ediţia 2014 a clasamentului regional Deloitte, au fost luate în calcul veniturile din perioada 2009 – 2013. Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie să întrunească următoarele condiţii – venituri anuale de cel puţin 50.000 de euro în fiecare an, între 2009 şi 2013, minimum cinci ani de activitate, să aibă sediul într-o ţară din Europa Centrală, să dezvolte sau să producă tehnologii patentate sau să facă investiţii substanţiale în cercetare şi dezvoltare, să aibă o structură de acţionariat care exclude subsidiare deţinute majoritar de entităţi strategice.

Te-ar mai putea interesa și
Nestle a început să transporte lapte praf cu avionul din Europa în SUA
Nestle a început să transporte lapte praf cu avionul din Europa în SUA
Grupul elveţian Nestle SA a anunţat marţi că a început să transporte, cu avionul, lapte praf pentru bebeluşi din Ţările de Jos şi Elveţia în SUA, ca răspuns la criza de lapte praf din......
CNAB: Profit de aproape 16 milioane euro şi peste trei milioane de pasageri în primele patru luni, aproape de 2019, cel mai bun an din istorie
CNAB: Profit de aproape 16 milioane euro şi peste trei milioane de pasageri în primele patru luni, aproape de 2019, cel ...
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a raportat un profit de aproape 16 milioane euro în primele patru luni ...
Forţele ruse continuă atacurile în estul Ucrainei, dar se retrag de pe unele fronturi – Statul Major ucrainean
Forţele ruse continuă atacurile în estul Ucrainei, dar se retrag de pe unele fronturi – Statul Major ucrainean
Trupele ruse şi-au continuat în ultimele ore acţiunile ofensive în zona de operaţiuni din Donbas, în estul Ucrainei, ...
Odată cu începerea exploatărilor în Marea Neagră, România va produce mai multe gaze decât va consuma – Ministrul Energiei
Odată cu începerea exploatărilor în Marea Neagră, România va produce mai multe gaze decât va consuma – Ministrul ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi că, odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România ...