1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Demetrian, BCR: ROBOR se aliniază practic la structura IRCC. Spre 40% din potenţialii clienţi Prima Casă nu mai pot accesa "O familie, o casă"

Dana Demretrian, vicepreşedinte BCR, spune că în programul "O familie, o casă!", care modifică programul Prima Casă, circa 30-40% dintre potenţialii clienţi actuali pentru Prima Casă, nu se vor mai încadra. Dementrian nu se aşteaptă ca structura stocului de credite Prima Casă să fie afectatată de modificările indicilor de dobândă ROBOR şi IRCC (în ideea solicitărilor masive de refinantări), pentru că modificările BNR, nu fac altceva decât să încerce să alinieze cei doi indici de dobândă, pentru a preveni încercările de refinanţare totală.

Structura portofoliilor de credite ipotecare ale unei bănci se schimbă în funcţie de modificările survenite în piaţă. După trei luni pierdute cu taxa pe activele bancare şi alte două luni cu modalităţile de calcul ale IRCC, volumul creditelor ipotecare acordate de bănci a înregistat o scădere a ritmului de creştere. Între timp, parlamentul transformă din mers programul Prima Casă, care până acum, doi ani reprezenta majoritatea creditelor ipotecare acordate de o bancă, în programul O familie, o casă. În cei aproximativ doi ani de tranziţie, băncile comerciale şi-au dezvoltat produse standard de creditare imobiliară, cu caracteristici destul de apropiate de produsul vedetă, Prima Casă.

Noul program, O familie, o casă "aduce o serie de limitări, dar, cred eu, va ajuta exact zona socială de care România are nevoie. O familie, o casă va fi chiar un produs social. Nu pot estima exact acum la nivelul întregii pieţe, dar cred că, aproximativ 30-40% dintre clienţii care se încadrează acum la Prima Casă, nu se vor mai încadra în limitările impuse de noul program", a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR.

În acest context, foarte mulţi dintre clienţi vor migra către produsele de creditare standard ale băncilor. "Se va transpune practic din producţia de Prima Casă către produsele standard. Iar produsul în sine se va focusa pe zona social şi a celor care sunt la început de viaţă. Putem astfel observa că avansul, parametrul care diferenţiază cele două programe, este acum undeva spre 25%. Deci, cei care accesează cu 5% sunt clienţii care nu au avut timp să strângă suficiente venituri ca să acceseze un produs pe termen lung, decât cu anumite costuri", spune Demetrian.

Aceasta arată că produsl dezvoltat de BCR, Casa Mea, este unul rapid care are dobândă fixă în primii 5 sau 10 ani, în funcţie de cum alege clientul, după care acesta poate alege dacă vrea să meargă în continuare pe dobânda fixă (după o refacere a documentaţiei şi recalculare a creditului) sau pe cea variabilă.

Întrebată dacă noua metodologie de calcul al indicelui ROBOR, care este indicele principal din componenţa dobânzilor la creditele Prima Casă, va afecta stocul existent de credite, cele aflate în derulare, Dana Demetrian a spus că, "din câte ştim noi stocul de credite cu dobândă variabilă nu va fi afectat, vom vedea. Aşteptăm oricum instrucţiuni suplimentare şi de la BNR. Este destul de greu să refinanţezi toate creditele existente în stoc. Dacă se schimbă, metoda de calcul a ROBOR se schimbă tocmai pentru a o alinia cât de cât la structura IRCC", a declarat Dana Demetrian.

BCR a lansat aplicaţia "Casa Mea", dedicată creditelor imobiliare. Cu ajutorul acesteia clienţii pot încărca online toate documentele necesare pentru accesarea unui credit imobiliar. Inovaţia digitală de la BCR este disponibilă în App Store şi Google Play şi a fost, deja, utilizată de peste 1.300 de clienţi ai băncii, dintre care mai mult de 600 de persoane au folosit-o până la finalul întregului proces, uşurându-le astfel achiziţia unei locuinţe.

"Casa Mea" reprezintă prima soluţie digitală din România, dedicată creditelor ipotecare, platforma fiind dezvoltată de BCR în parteneriat cu compania de tehnologie şi inovaţie Qualitance. Aplicaţia poate fi accesată folosind numele de utilizator şi parola aferente platformei inteligente de banking - George.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO