Demetrian – BCR: Legea privind conversia creditelor în valută trebuie foarte bine fundamentată

Legea privind conversia creditelor în valută ar trebui foarte bine fundamentată, iar procesul să fie mult mai transparent decât în cazul Legii privind darea în plată, susţine vicepreşedintele pe Retail al Băncii Comerciale Române (BCR), Dana Demetrian, potrivit Agerpres. 
Economica.net - lun, 03 oct. 2016, 14:25
Demetrian - BCR: Legea privind conversia creditelor în valută trebuie foarte bine fundamentată

‘În cazul conversiei, implicaţiile sunt mult mai mari decât conversia propriu-zisă. Sper ca măcar acum să fim mai transparenţi în implementarea unei legi’, a explicat luni Dana Demetrian.

Potrivit acesteia, pentru a se aplica o astfel de lege, ea trebuie să fie foarte bine fundamentată, cu impact tehnic referitor la modul de implementare. De asemenea, trebuie stabilit care va fi impactul la nivel de piaţă.

Reprezentantul BCR a spus că banca pe care o reprezintă nu a avut în portofoliu credite în franci elveţieni, iar împrumuturile în euro mai reprezintă aproximativ jumătate din portofoliu după ce, în 2012, instituţia a decis să elimine din oferta pentru persoane fizice finanţările în monedă europeană.

‘Noi nu avem în portofoliu credite în franci. Constatăm că decizia (de a nu acorda astfel de finanţări -n.r.) a fost foarte bună, deşi ne-a afectat. În plus, din 2012, BCR a decis să acorde doar credite în lei, fapt care s-a dovedit din nou că a fost o decizie corectă, cu tot cu impactul pe care l-am avut. Acum vorbim de altă structură a portofoliului. Am diminuat portofoliul în euro destul de mult de la 70% în trecut, acum avem jumătate-jumătate’, a explicat vicepreşedintele băncii.

Pe de altă parte, banca a derulat şi un program, ‘Scade rata’, prin care cei cu credite în monedă europeană, contractate la costuri mari, au beneficiat de reduceri de costuri, astfel încât rămâne de văzut dacă aceştia vor opta şi pentru conversie, în eventualitatea apariţiei legii, mai spune Dana Demetrian.

În Parlament se află de mai multă vreme o serie de iniţiative legislative cu privire la conversia creditelor din valută în lei, iar în această perioadă se discută cu privire la cursul la care să se realizeze conversia (cursul istoric, cel din ziua conversiei, un curs mediu etc.) şi moneda creditului (dacă să se aplice doar creditelor în franci sau tuturor creditelor în valută).

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...