1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Demisie a ministrului Economiei din Japonia, după un scandal de corupţie

Ministrul japonez recent numit al economiei, comerţului şi industriei, Yuko Obuchi, a demisionat luni, în urma unui scandal de finanţare politică, informează agenţia DPA.

20 oct, 2014 | Agerpres

Obuchi, fiica fostului prim-ministru Keizo Obuchi, s-a aflat în această funcţie doar de la 3 septembrie şi a fost unul din cei cinci membri de sex feminin în cabinetul primului ministru Shinzo Abe, scrie Agerpres.

Demisia, care era larg anticipată, a intervenit în urma acuzaţiilor că grupuri politice care o sprijină au abuzat de fonduri, potrivit agenţiei de presă Kyodo.

Numită la începutul lunii septembrie de prim-ministrul Abe, Yuko Obuchi a cheltuit între 2007 şi 2010 peste 10 milioane de yeni (aproape 74.000 de euro) fără nicio legătură cu activităţile sale politice, în special pe produse cosmetice în marile magazine, afirmă cotidianul de centru-stânga Mainichi Shimbun.

Organismul care se ocupă cu strângerea de fonduri pentru ea a cheltuit, de asemenea, 3,62 de milioane de yeni într-un magazin aparţinând soţului surorii ei, susţine jurnalul, conform facturilor pe care spune că le deţine.

Potrivit altor mass-media, susţinătorii lui Yuko Obuchi au primit bilete la spectacole de teatru plătite tot din fondurile colectate în scop politic, în valoare totală de 26 de milioane de yeni.

Dacă se va confirma, demisia ei, la câteva săptămâni doar după numirea în funcţie, va reprezenta o lovitură severă pentru şeful guvernului care se baza mult pe această femeie în vârstă de 40 de ani, mamă a doi copii, pentru a-i convinge pe locuitorii din vecinătatea centralelor nucleare despre necesitatea repornirii reactoarelor.

Cele 48 de reactoare ale arhipelagului nipon (fără a le lua în calcul pe cele şase condamnate de la centrala Fukushima Daiichi) au fost oprite total. Pentru a continua aprovizionarea cu electricitate a ţării, termocentralele funcţionează din plin, companiile cheltuind sume uriaşe pentru importul de petrol şi gaze naturale necesare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO