Familia Topolinski are autorizația pentru demolarea fostei fabrici Aversa din cartierul Obor

Familia Topolinski, care a cumpărat mai multe foste fabrici din București cu scop imobiliar, a primit autorizația de demolare a clădirilor de pe fosta platformă industrială Aversa din cartierul Obor, pe care are planificată construcția unui ansamblu rezidențial de proporții.
Andrada Ghira - mie, 22 iun. 2022, 22:09
Familia Topolinski are autorizația pentru demolarea fostei fabrici Aversa din cartierul Obor

Primăria Sectorului 2 a acordat luna trecuta autorizație de demolare pentru firma Skylight Residence pentru clădirile care ocupă cele aproape 10 hectare ale fostei fabrici de pompe Aversa.

Contactată de Economica.net, compania nu a oferit un răspuns la întrebările noastre.

Ce se poate construi pe Aversa

Omul de afaceri Michael Topolinski și-a adjudecat la licitație, în toamna lui 2013, producătorul de pompe Aversa, la prețul de 17,3 milioane de euro. La puțin timp de la licitație, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat vânzarea fabricii, iar de atunci problemele juridice nu au fost încă soluționate.

Aversa

Pregătirea terenului pentru viitoare construcții a început încă din 2017, când s-a cerut PUZ pentru terenul Aversa de 9,6 hectare al fabricii.

PUZ-ul prevede construcția în cinci etape a unui ansamblu rezidențial, cu blocuri înalte de 9, 11, 15, 17, 18, 20, 22, 25 de etaje, un centru comercial, dar și nouă turnuri de birouri înalte de zece etaje, potrivit unui document analizat de Economica.net.

Prima fază prevede construcția a șapte clădiri de locuințe, cu cel mai înalt bloc de 17 etaje și un total de 620 de locuințe.

Terenuri pentru proiecte imobiliare

Michael Topolinski este prezent pe piața imobiliară încă din 2007. De-a lungul anilor a cumpărat mai multe terenuri care au aparținut fostelor fabrici comuniste, pe care le-a vândut. Afacerile imobiliare ale omului de afaceri canadian sunt acum puse sub umbrela InteRo.

Pe lângă Aversa, compania mai deține o parte din terenul fostei fabrici Dacia Textile, unde este conceput un campus IT, care va avea șapte clădiri de birouri cu o surpafață totală de 197.000 de mp, din care InteRo va dezvolta 104.000 de mp. Restul va fi dezvoltat de Skanska, căruia i-a vândut o parte din teren. Compania a anunțat recent investiții în noi proiecte rezidențiale din București. 

Luna trecută, Michael Topolinski a anunțat că contestă licitația adjudecate de SIF Banat-Crișana prin care a cumpărat terenul fostei fabrici Tutunul Românesc pentru 33,59 de milioane de euro.

Noul Obor

Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, a anunțat în urmă cu două zile că vrea să regenereze zona Gării de Est cu investiții prin PNRR. Cu ajutorul Băncii Mondiale, care a elaborat un studiu urbanistic țintit pe Gara de Est, Mihaiu a prezentat care sunt planurile pentru zona Obor, Proiectul va intra luna viitoare în consultare publică, mai spune primarul, și care nevoie de PUZ și îmbunătățiri, care vor fi făcute împreună cu Banca Mondială.

Una dintre zonele puternic industrializate, a cărei faţă nu a fost schimbată în ultimii ani este Bucur-Obor. Aici, înainte de criză a fost finalizat proiectul rezidenţial Rose Garden, construit pe terenul fostei fabrici Suveica. Cel mai important proiect imobiliar finalizat în această zonă este Veranda Mall, construit pe terenul fabricii Prodplast, deţinută de familia Pogonaru, şi deschis în toamna lui 2016.

În ultimii ani, mai mulţi proprietari de terenuri din zonă au făcut demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie. Cele mai multe turnuri în plan sunt cele pentru apartamente, dar şi pentru birouri.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2021 cu aproape 50 de milioane – raport ONU
Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2021 cu aproape 50 de milioane – raport ONU
Numărul persoanelor afectate de foamete la nivel mondial a continuat să crească anul trecut, conform unor estimări ale ONU, informează DPA, relatează Agerpres....
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde de euro
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria, documentul care stabileşte o strategie ...
Electrica preia în totalitate proiectul parcului fotovoltaic „Vulturu”, din Vrancea
Electrica preia în totalitate proiectul parcului fotovoltaic „Vulturu”, din Vrancea
Compania Electrica a anunțat că preia în totalitate compania Green Energy Consultancy & Investments S.R.L., care dezvoltă ...
Temerile privind o posibilă recesiune trimit prețul petrolului Brent, de referință în Europa, sub 100 de dolari pe baril
Temerile privind o posibilă recesiune trimit prețul petrolului Brent, de referință în Europa, sub 100 de dolari pe baril
Pe fondul îngrijorărilor privind o posibilă recesiune, cotaţia barilului de ţiţei Brent, referinţa pentru piaţa petrolului ...