Departamentul de Stat a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită în Ucraina rachete şi alte arme produse în SUA – surse

Departamentul de Stat al Statelor Unite a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită în Ucraina rachete şi alte arme produse în SUA, au declarat pentru Reuters trei surse informate, într-un context în care preşedintele american Joe Biden a sugerat că Rusia ar putea lansa o agresiune asupra Ucrainei.
AGERPRES - joi, 20 ian. 2022, 09:48
Departamentul de Stat a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită în Ucraina rachete şi alte arme produse în SUA - surse

În baza reglementărilor privind controlul exporturilor, ţările trebuie să obţină aprobarea Departamentului de Stat înainte de orice transfer de arme primite de la SUA unor terţe părţi, scrie Agerpres.

Aceste acorduri de transfer îi vor permite Estoniei să trimită rachete antitanc Javelin în Ucraina, iar Lituania va putea transfera Ucrainei rachete Stinger, a explicat una dintre surse.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat că guvernul SUA a aprobat astfel de transferuri ce le permit Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Marii Britanii să furnizeze Ucrainei echipamente produse în SUA şi aflate în dotarea lor, dar nu a dat detalii privind armele respective.

„Statele Unite şi aliaţii şi partenerii lor sunt ferm hotărâţi să trimită asistenţă de securitate Ucrainei. Ne aflăm în strânsă legătură cu partenerii noştri ucraineni şi cu aliaţii noştri din NATO şi utilizăm în mod creativ toate instrumentele de cooperare de securitate disponibile pentru a ajuta Ucraina să-şi întărească apărarea în faţa agresiunii ruse crescânde”, a spus purtătorul de cuvânt.

Informaţiile privind aprobarea transferurilor de arme au apărut miercuri seara, după ce Biden a declarat la o conferinţă de presă că Rusia va plăti scump dacă invadează Ucraina.

Oficialii ruşi au dezminţit în mod repetat că se intenţionează o invazie în Ucraina, însă Kremlinul a mobilizat circa 100.000 de trupe în apropiere de graniţele acesteia, manevră despre care Occidentul afirmă că reprezintă pregătiri pentru un război menit să împiedice Ucraina să adere la NATO.

Această situaţie a stârnit serioase preocupări în Lituania, Letonia şi Estonia, precum şi în rândul altor aliaţi din NATO, dar şi în rândul legislatorilor americani. Un grup bipartizan de senatori americani au promis solidaritate şi arme, în cursul unei vizite efectuate săptămâna aceasta la Kiev, aminteşte Reuters.

Departamentul de Stat al SUA nu a comentat deocamdată aprobarea transferurilor de arme.

Una dintre sursele citate de Reuters a menţionat că aceste autorizări reflectă o percepţie de urgenţă legat de această criză, după ce iniţial Departamentul de Stat a părut să tergiverseze lucrurile.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai precizat că în decembrie administraţia Biden a aprobat asistenţă de securitate defensivă suplimentară în valoare de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, împreună cu echipamente letale şi neletale în valoare de 60 de miliarde de dolari din stocurile militare ale SUA.

„După cum i-a spus preşedintele Biden preşedintelui Putin, dacă Rusia va mai invada Ucraina, vom livra materiale defensive suplimentare ucrainenilor. Suntem angajaţi faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi vom continua să-i furnizăm susţinerea necesară”, a conchis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Te-ar mai putea interesa și
China doreşte să continue întărirea cooperării strategice cu Belarus – preşedintele chinez Xi Jinping
China doreşte să continue întărirea cooperării strategice cu Belarus – preşedintele chinez Xi Jinping
China doreşte să continue întărirea cooperării strategice cu Belarus, a afirmat preşedintele chinez Xi Jinping după convorbirile sale de luni de la Beijing cu preşedintele belarus Aleksandr......
Temperaturi de minus 50 de grade Celsius în Siberia şi zboruri perturbate la Moscova din cauza zăpezii
Temperaturi de minus 50 de grade Celsius în Siberia şi zboruri perturbate la Moscova din cauza zăpezii
Temperaturile din unele zone siberiene au scăzut până la minus 50 de grade Celsius, iar viscolul a acoperit Moscova cu ...
Firma britanică Da Languages deschide la Iaşi primul său birou din afara Marii Britanii
Firma britanică Da Languages deschide la Iaşi primul său birou din afara Marii Britanii
Da Languages, furnizor de servicii lingvistice cu peste 20 de ani de experiență, cu sediul în Regatul Unit, deschide la ...
Armata israeliană extinde operaţiunile la sol în întreaga Fâşie Gaza
Armata israeliană extinde operaţiunile la sol în întreaga Fâşie Gaza
Armata israeliană îşi extinde ofensiva la sol pe întreg teritoriul Fâşiei Gaza, a declarat duminică seara purtătorul ...