1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 6 º

News

Bilanţul alimentar al ultimului an. Ce mâncăm de la străini

Un ultim studiu ce vizează industria alimentară realizat de către Institutul de Statistică arată în ce proporţii românii consumă din producţia antreprenorilor locali şi care este impactul importurilor. 

25 ian, 2015 | ECONOMICA.net

În funcţie de condiţiile meteorologice, România îşi asigură în mai mică sau mai mare măsură necesarul de legume, fructe şi lactate din producţia locală. 

Astfel, în ceea ce priveşte legumele, în România peste 27% din ce se consumă sunt aduse din import, potrivit unui studiu realizat de către Institutul Naţional de Statistică. Mai precis, potrivit datelor aferente lui 2013, ultimele disponibile, producţia  autohtonă de legume a asigurat 72,4% din resursele totale, iar restul a venit din import sau din stocurile anilor precedení. S-a ajuns astfel la importuri de de legume şi produse din legume de 6 ori mai mari decât s-a exportat. Cea mai mare pondere în importul total a avut-o importul de tomate şi produse din tomate (41,8%). Ponderi importante în importul total de legume şi produse din legume au mai avut importurile de legume din grupa "Diverse legume" (31,6%), ceapă uscată (12,4%) şi cele de rădăcinoase comestibile (10,3%).

În total, din datele INS, în 2013 au fost la dispoziţia populaţiei aproximativ 4, 6 milioane de tone de legume şi produse din legume.

Unu din cinci tone de fructe sunt de import

Producătorii autohtoni au realizat în 2013 69,3% din resursele totale de fructe, cu o contribuţie de 43,3% a strugurilor, urmată de producţiile de prune şi de mere (22,4%). Astfel, importul a ajuns la 22,9%, iar stocurile din anii precedenţi au asigurat 7,8% din necesar. În total, vorbim despre o piaţă de peste 3,3 milioane de tone. În anul 2013, importul de fructe şi produse din fructe (în echivalent fructe proaspete) a depăşit exportul cu 624 mii tone.

Creştere de peste 50% a exporturilor de lapte

Consumul de lapte din România se bazează în primul rând pe producătorii locali, dar se şi importă, cantităţile aduse de peste graniţe fiind pe un trend ascendent. Potrivit INS, în 2013 88,2% din lactatele disponibile au provenit din producţia internă, în timp ce ponderea importului de lapte şi produse din lapte (în echivalent lapte de 3,5% grăsime) în total resurse a fost cu 0,7% mai mare faţă de anul precedent. Exportul de lapte şi produse din lapte (în echivalent lapte de 3,5% grăsime) a crescut cu 591 mii hl (+50,3%). Resursele totale au însumat 62,2  milioane de hl.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO