Deponenţii ştiu că depozitele sunt garantate, dar 50% dintre cei care economisesc ţin banii acasă – FGDB

Două treimi dintre clienţii băncilor din România ştiu că depozitele în bănci sunt garantate, 53% dintre ei susţin că şi-ar recupera banii în cazul falimentului băncii, iar 32% dintre cei care au economii recunosc Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare /FGDB/ ca fiind instituţia care garantează economiile la bănci, însă 50% dintre cei care au economisit bani în 2013 i-au păstrat în numerar, reiese dintr-un studiu al FGDB în rândul populaţiei bancarizate din România.
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 13:14
Deponenţii ştiu că depozitele sunt garantate, dar 50% dintre cei care economisesc ţin banii acasă - FGDB

Însă, dintre cei care ştiu că îşi pot recupera banii în caz de faliment, doar 10% cunosc procedura de restituire, un procent dublu comparativ cu sondajul din 2010.

‘Deşi termenul legal de restituire a banilor în cazul falimentului bancar este de 20 de zile, respondenţii se aşteaptă să-şi recupereze banii cam într-un an. Plafonul legal de garantare, de 100.000 de euro echivalent lei, este cunoscut de 7% dintre intervievaţi. 10% cred că plafonul este mai mic de 100.000 de euro, în timp ce 26% se aşteaptă să primească toţi banii, indiferent de sumă’, se arată în comunicatul fondului.

Potrivit studiului, presa este principala sursă de informare privind procedura de restituire a banilor din depozite, afirmă 50% dintre respondenţi.

În ceea ce priveşte moneda de economisire, românii susţin că au încredere în leu.

‘80% dintre cei care au economisit în ultimul an au preferat moneda naţională. Tendinţa se păstrează şi în viitor: 76% dintre cei care îşi exprimă intenţia de a face economii în următoarele 12 luni aleg leul’, se mai arată în studiu.

Pe de altă parte, veniturile mici şi creşterea cheltuielilor curente sunt principalele motive pentru care românii nu economisesc.

‘Mai puţin de un sfert dintre respondenţi au pus bani deoparte în ultimul an. Suma medie economisită lunar reprezintă în jur de 20% din venitul lunar. 40% dintre intervievaţi declară că nu vor economisi în 2014’, mai reiese din studiul FGDB.

În schimb, 50% dintre cei care au economisit bani în 2013 i-au păstrat în numerar, 26% în depozite la termen şi 19% în conturi de economii. ‘Numerarul este perceput ca fiind un instrument sigur de economisire de către cei cu un grad scăzut de informare despre bănci şi de către cei care nu au încredere în bănci. Cel mai folosit produs bancar este în continuare cardul de debit (în proporţie de 80%), dar interesant este că doar 21% dintre deţinători ştiu că acest produs este ataşat unui cont curent. Depozitele la termen sunt considerate o metodă sigură de economisire de către persoanele care au încredere în bănci (37%), ştiu că depozitele pot fi recuperate în caz de faliment (39%) sau ştiu că FGDB garantează depozitele (39%). 69% dintre cei care economisesc o fac din prudenţă’, se mai arată în documentul citat. În ceea ce priveşte creditarea, 36% din populaţia bancarizată are în prezent un credit, de cele mai multe ori fiind vorba de un credit de nevoi personale fără ipotecă, în lei. Doar la creditele imobiliare sau ipotecare, euro continuă sa fie moneda preferată.

‘Ca intenţie de viitor, doar 12% din populaţia intervievată declară că ar fi dispusă să contracteze un anumit tip de credit, de regulă fără ipotecă. Intenţia de a achiziţiona un credit imobiliar este mai mare în rândul celor care au economii’, mai reiese din studiu.

Rezultatele provin din cel mai recent studiu al FGDB în rândul populaţiei bancarizate din România, realizat pe baza datelor colectate în perioada 31 ianuarie – 2 martie 2014. Studiul a urmărit evoluţiile legate de situaţia financiară a populaţiei, comportamentul de economisire, atitudinea faţă de sistemul bancar şi instituţii de credit, precum şi gradul de informare a românilor despre garantarea depozitelor şi aspecte privind instrumentele financiare şi creditarea. Au fost realizate 1242 de interviuri faţă în faţă, dintre care 839 în mediul urban şi 403 în mediul rural, cu o marjă de eroare de ± 2,8% la o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.

Te-ar mai putea interesa și
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor......
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, ...
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea – proiect
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea ...
Familiile cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat ...
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor listează luni la Bursa de Valori Bucureşti patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, relatează ...