Depozitarul Central afirmă că a respectat legea la decontarea tranzacţiilor sell-out ale SSIF Harinvest

Depozitarul Central a respectat prevederile legale aplicabile cu ocazia decontării tranzacţiilor sell-out iniţiate de SSIF Harinvest şi a acţionat exclusiv în sensul managementului corespunzător al riscului, inclusiv prin informări trimise Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) încă din luna ianuarie 2013 privind operaţiunile respective, afirmă, marţi, compania.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 20:24
Depozitarul Central afirmă că a respectat legea la decontarea tranzacţiilor sell-out ale SSIF Harinvest

Reacţia Depozitarului Central vine după ce a luat act de rezultatele controlului ASF ce a avut ca temă cazul Harinvest, desfăşurat la companie în perioada 10 – 20 ianuarie 2014.

”În gestionarea şi aplicarea măsurilor de management al riscului la decontare, Depozitarul Central, în calitate de infrastructură post-tranzacţionare, respectă Codul Depozitarului Central, aprobat de ASF, colaborând de fiecare dată cu autorităţile cu privire la aplicarea anumitor mecanisme, după cum a fost cazul şi în speţa Harinvest. În ceea ce priveşte măsura dispusă de ASF, de revizuire, în termen de cel mult trei luni, de către Depozitarul Central, a Codului Depozitarului Central, în conformitate cu cerinţele ASF, subliniem faptul că, la fel ca şi până acum, Depozitarul Central va analiza cu celeritate cerinţele autorităţii de supraveghere, considerând, totodată, extrem de importantă întreprinderea măsurilor necesare de către toate instituţiile pieţei de capital, pentru evitarea unor situaţii similare pe viitor’, afirmă Depozitarul Central.

În ceea ce priveşte amendarea directorului general, Adriana Tănăsoiu, Depozitarul Central precizează că se are în vedere contestarea acestei decizii pe toate căile legale disponibile, având în vedere că nu sunt indicate concret faptele imputabile Depozitarului Central, făcându-se doar referiri generice la neefectuarea ‘de verificări’ şi lipsa obţinerii ‘de informaţii’ aferente tranzacţiei iniţiale de cumpărare, care a fundamentat sell-out-ul.

‘În orice caz, subliniem că Depozitarul Central a acţionat corect şi a efectuat, în legătură cu operaţiunile de sell-out în discuţie, toate verificările şi procedurile impuse de cadrul legal în vigoare. Cadrul legal indicat de ASF ca fiind încălcat de Depozitarul Central nu poate fi interpretat în sensul că impune Depozitarului Central efectuarea de verificări şi obţinerea de informaţii, altele decât cele aflate în sfera rolului său pe piaţa de capital şi a obiectului său de activitate şi, în orice caz, nu se poate considera că statuează implicit în sarcina Depozitarului Central obligaţii deja expres alocate în sarcina altor entităţi de normele aplicabile’, se mai spune în comunicat.

Mai mult, continuă Depozitarul Central, solicitarea ASF, primită la data curentă, de suplimentare a Codului Depozitarului Central prin introducerea obligativităţii indicării de către intermediari a tranzacţiei initiale care a atras necesitatea utilizării procedurii sell-out speciale, precum şi cu privire la efectuarea de către Depozitar a unor verificări în legătură cu activitatea intermediarilor confirmă lipsa unor astfel de obligaţii pe baza cadrului legal actual.

Depozitarul Central atrage atenţia că el este responsabil exclusiv de respectarea cadrului legal aplicabil în vigoare la data relevantă şi, ca atare, nu i se poate imputa în mod legal, post-factum, nerespectarea unor obligaţii nereglementate legal în vreun fel în sarcina sa la acea dată.

‘Depozitarul Central efectuează operaţiunile de decontare aferente tranzacţiilor sell-out doar după ce acestea au fost trecute prin filtrele obligatorii şi reglementate existente la nivelul intermediarilor. Verificarea manierei în care un intermediar îşi respectă propriile obligaţii legale, clar stabilite doar în sarcina sa de reglementările existente, excede obiectului de activitate şi competenţelor legale ale Depozitarului Central şi ar reprezenta o delegare către Depozitarul Central a atribuţiilor departamentului de control intern al intermediarului şi a prerogativelor de supraveghere ale ASF’, se arată în comunicatul citat.

În plus, afirmă Depozitarul Central, în urma controlului efectuat de ASF în luna iunie 2013, conform raportului de control oficial emis de Autoritate în acest sens, nu au fost identificate nerespectări ale prevederilor Codului Depozitarului Central cu privire la operaţiunile sell-out desfăşurate în sistemul Depozitarului Central.

‘Cu ocazia decontării tranzacţiilor sell-out iniţiate de SSIF Harinvest, Depozitarul Central a respectat prevederile legale aplicabile şi a acţionat exclusiv în sensul managementului corespunzător al riscului, inclusiv prin informări trimise ASF încă din luna ianuarie 2013 în legătură cu operaţiunile de sell-out respective. Neaplicarea măsurilor operate de către Depozitarul Central ar fi afectat un număr important de participanţi şi ar fi indus, astfel, un risc sistemic ridicat în sistemul de decontare administrat de Depozitarul Central’, concluzionează Depozitarul Central.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, luni, să aplice amenzi în valoare totală de 17.000 de lei unor reprezentanţi ai societăţilor implicate în cazul SSIF Harinvest, respectiv Banca Comercială Română, Depozitarul Central şi SSIF Broker Cluj-Napoca, în cazul BCR existând chiar o decizie de sesizare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) – DIICOT.

‘În şedinţa de Consiliu din data de 17 martie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis măsuri sancţionatorii pentru societăţile implicate în cazul Harinvest’, se menţionează într-un comunicat al ASF.

Potrivit sursei citate, în toate cele trei cazuri acţiunea de control a început pe data de 8 ianuarie 2014.

În cazul Depozitarului Central, acţiunea de control a vizat respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte tranzacţiile de sell-out derulate de SSIF Harinvest în perioada aprilie 2012 – noiembrie 2013.

În urma controalelor, s-a constatat că Depozitarul Central nu a efectuat verificări şi nu a obţinut informaţii referitoare la tranzacţia iniţială de cumpărare şi data decontării acesteia cu ocazia confirmării, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB – operator de piaţă, a necesităţii introducerii în sistemul de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti a tranzacţiilor de sell-out speciale iniţiate de SSIF Harinvest şi decontate în patru zile de decontare, prin prisma îndeplinirii tuturor condiţiilor cerute de prevederile art. 79 alin. (1), (5) şi (6) din Titlul II al Codului Depozitarului Central.

Printre măsurile decise de ASF în privinţa Depozitarului Central se numără: amendarea directorului general şi conducător al instituţiei, Adriana Tănăsoiu, cu suma de 10.000 de lei pentru că nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central şi nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului şi iniţierea, în termen de cel mult 90 de zile, de către Depozitarul Central a unor modificări ale Codului Depozitarului, în conformitate cu cerinţele ASF, având ca scop evitarea unor situaţii similare.

În data de 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru SSIF Harinvest.

 

Te-ar mai putea interesa și
Atenție la frauda cu fonduri! O nouă schemă infracțională te lasă fără pensie. Cum o recunoști și cum te aperi
Atenție la frauda cu fonduri! O nouă schemă infracțională te lasă fără pensie. Cum o recunoști și cum te aperi
Schemele cu fonduri de pensii nu sunt deloc o glumă. Mirajul unei bătrâneți liniștite te poate lăsa nu doar fără pensie, dar și fără banii de zi cu zi. Specialiștii în siguranță......
ANSVSA recomandă proprietarilor de animale din zonele afectate de inundații să coopereze cu medicii veterinari
ANSVSA recomandă proprietarilor de animale din zonele afectate de inundații să coopereze cu medicii veterinari
Recomandăm tuturor proprietarilor de animale din zonele afectate de inundaţii să coopereze cu medicii veterinari pentru ...
Amazon și Flipkart (Walmart) sunt acuzate de autoritățile indiene că au făcut înțelegeri cu Samsung și Xiaomi, care au afectat concurența de pe piață
Amazon și Flipkart (Walmart) sunt acuzate de autoritățile indiene că au făcut înțelegeri cu Samsung și Xiaomi, care ...
Samsung, Xiaomi și alte companii producătoare de smartphon-ri s-au înțeles cu Amazon și subsidiara Walmart Flipkart ...
STS: Peste 163.000 de apeluri abuzive au fost recepționate de serviciul 112 de la începutul anului
STS: Peste 163.000 de apeluri abuzive au fost recepționate de serviciul 112 de la începutul anului
Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost ...