1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Depozitele cetăţenilor străini din băncile greceşti au scăzut cu 40 de miliarde de euro în opt ani

Grecia este afectată de un val de plecări, al cetăţenilor eleni dar şi al cetăţenilor străini, iar impactul este deja reflectat în statisticile oficiale, transmite publicaţia elenă Kathimerini.

31 iul, 2017 | Agerpres

Datele publicate de Banca Centrală a Greciei (BoG) arată că în perioada 2009 - 2016 numărul cetăţenilor din afara Uniunii Europene care locuiau în Grecia a scăzut cu 153.143, ceea ce a dus la o reducere a depozitelor în băncile elene cu cel puţin 40 de miliarde de euro.

La mijlocul lui 2008, depozitele rezidenţilor cu paşaport din afara Uniunii Europene au urcat cu 23%, la 205 miliarde de euro, bani depozitaţi atunci în sistemul local de creditare.

Acum, depozitele rezidenţilor cu paşaport din afara Uniunii Europene au urcat cu doar 6%, astfel încât nivelul depozitelor s-a redus de la 47 de miliarde de euro la aproape şapte miliarde de euro.

În ultimul timp au fost stopate retragerilor din depozitele bancare, după reuniunea din 16 iunie a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care au examinat progresele realizate de autorităţile de la Atena şi au discutat măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei. Jeroen Dijselbloem, preşedintele Eurogrupului, a anunţat deblocarea unei tranşe de 8,5 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) de care Grecia are nevoie pentru a putea rambursa datoriile care ajung la scadenţă în această vară.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO