Depozitele de la casele de ajutor reciproc nu vor mai fi garantate de Fondul de Garantare din 3 iulie – proiect

Depozitele constituite la casele de ajutor reciproc nu vor mai fi garantate, începând cu data de 3 iulie 2015, de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, care vizează transpunerea prevederilor Directivei 2014/49/UE în legislaţia românească.
Economica.net - joi, 11 iun. 2015, 11:41
Depozitele de la casele de ajutor reciproc nu vor mai fi garantate de Fondul de Garantare din 3 iulie - proiect

‘O consecinţă specifică determinată de transpunerea prevederilor Directivei 2014/49/UE în materia schemelor de garantare a depozitelor o va constitui eliminarea, începând cu data de 3 iulie 2015, de sub incidenţa protecţiei oferite de legislaţia în domeniu, a depozitelor aparţinând caselor de ajutor reciproc, entităţi care, dat fiind specificul activităţilor prestate, intră în categoria instituţiilor financiare explicit excluse din lista deponenţilor garantaţi. Astfel de instituţii financiare nebancare vor trebui, în acest context, să-şi ajusteze, în sensul întăririi, mecanismele de gestiune a resurselor financiare’, se menţionează în expunerea de motive a actului normativ.

În prezent, sub incidenţa Fondului de garantare a creditelor bancare din România intră depozitele constituite de clienţi la o singură casă de ajutor reciproc, respectiv Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP, scrie Agerpres.

În plus, potrivit documentului, ‘implicarea nemijlocită a Băncii Naţionale a României în administrarea Fondului de garantare a depozitelor bancare, dublată de reducerea de la 20 la 7 zile lucrătoare a perioadei de plată a compensaţiilor (prevăzută de legislaţia generală în materia schemelor de garantare a depozitelor), consolidează premisele menţinerii stabilităţii financiare prin asigurarea protecţiei intereselor deponenţilor eligibili, cu implicaţii pozitive inclusiv din perspectiva reducerii probabilităţii de manifestare în rândul deponenţilor a fenomenului retragerii depozitelor în cazul indisponibilizării acestora la instituţiile de credit aflate în dificultate’.

Pe de altă parte, pentru a întări încrederea deponenţilor în sistemul bancar, se asigură continuitatea funcţionării Fondului de Garantare cu menţinerea elementelor specifice reglementate la nivel naţional, care nu fac obiectul armonizării la nivelul UE.

‘Semnificativă în acest sens este păstrarea mecanismului de finanţare a schemei de garantare prin împrumuturi acordate de Guvern, în situaţii excepţionale în care resursele disponibile ale Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar sunt insuficiente pentru exercitarea obligaţiilor legale’, se mai arată în proiectul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele patru luni din 2024, arată datele publicate de think tank-ul dedicat......
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a raportat marţi un profit net trimestrial peste aşteptări, datorită ...
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Funcţionarii publici parlamentari au organizat, marţi, un protest spontan, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, ...
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică ...