1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

Ionuţ Bălan

Deprecierea discursului de la critică la invectivă și calomnie

BNR este o instituție criticabilă, ca oricare alta. Mai ales într-un domeniu atât de subtil cum este politica monetară, este firesc să existe o pluralitate de concepții și opinii avizate, iar dialogul civilizat și constructiv, la care Banca Națională a fost întotdeauna deschisă, nu poate fi decât un plus. Reglajul fin care este politica monetară se pretează la nuanțe.

17 iul, 2019 | | ECONOMICA.net

Invectiva și calomnia, însă, nu știu ce este dialogul și nu recunosc nuanțele.

Observăm asta în ceea ce se vrea o campanie publică recentă purtată împotriva Băncii Naționale a României: cea mai pură teorie a conspirației, fără vreo dovadă, fără vreun argument.

Pasămite, se sugerează, Banca Națională ar acționa în mod deliberat în contra mandatului său de menținere astabilităţii preţurilor. Mai mult, BNR ar fi interesată în devalorizarea monedei naționale față de principalele valute de referință, euro și dolarul. Iar scopul ar fi majorarea profitului financiar al Băncii Naționale, din care o cincime ar ajunge la cei ce lucrează în BNR și la apropiații lor, sub formă de "bonus". 

De aceea trebuie repetat: scopul Băncii Naționale a României nu este să facă profit, iar bonusurile și în general beneficiile financiare ale angajaților BNR nu au nimic de a face cu rezultatele pur financiar-contabile ale acesteia, care NU este o societate comercială.

Țintele BNR sunt stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară generală a țării, în primul rând a sistemului bancar, "sistemul circulator" al economiei. Se poate întâmpla ca, în urma operațiunilor de piață ale băncii centrale efectuate cu scopurile deja menționate, să rezulte profit. Dar nu trebuie să uităm că, prin lege, un procent de 80% din acest profit este virat de către Banca Națională la bugetul de stat. Încă o modalitate mai mult decât consistentă în care BNR sprijină economia națională.

Teoriile conspirației, deopotrivă primitive și rău intenționate, pot și trebuie să fie combătute doar prin educație.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO