Deprecierea leului inversează trendul: rata ROBOR a început din nou să crească. Ce urmează

La sfârşitul săptămânii trecute, rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară la trei luni, Robor, şi-a inversat trendul şi a început din nou să crească. După toate probabilităţile, este vorba de o tendinţă pe termen scurt, generată de intervenţiile băncii centrale în piaţă pentru sprijinirea leului.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 17 ian. 2016, 22:05
Deprecierea leului inversează trendul: rata ROBOR a început din nou să crească. Ce urmează

După ce a început anul în forţă, coborând pentru prima dată sub nivelul de 1%, pe fondul lichidităţii din piaţă, referinţa pentru creditele în lei şi-a inversat trendul la sfârşitul săptămânii trecute, urcând de la 0,92% la 0,96%.

După cum estimează analiştii financiar-bancari, nu este vorba de o tendinţă permamentă, majorarea dobânzilor fiind aşteptată abia către finalul anului 2016, începutul lui 2017, când BNR are o prognoză de inflaţie de 2,5%.

Totuşi, ROBOR la trei luni ar putea creşte şi săptămâna aceasta pe fondul incertitudinilor din piaţa valutară care conduc la o îngustare a nivelului de lichiditate. Incertitudinile de pe pieţele internaţionale determină deprecierea constantă a leului. În încercarea de a limita această depreciere, BNR a început să aibă intervenţii zilnice pe piaţa interbancară, strângând parte din leii de pe interbancar.

Cursul euro leu a testat pragul de 4,5400 de câteva ori săptămâna trecută, dar cursul nu s-a închis niciodată la acest nivel – aproape întotdeauna înainte de stabilirea referinţei apăreau volume mari de tranzacţii, fapt ce ar putea sugera vânzări din partea băncii centrale. Cum sentimentul la nivel global rămâne slab (în contextul scăderii burselor şi a preţului petrolului) este de aşteptat ca leul să rămână sub nivelul de 4,5400/EUR atâta timp cât BNR continuă să limiteze presiunile semnificative de depreciere asupra monedei româneşti.

Clienţii cu credite în franci vor face conversia creditelor puţin mai scump

„Aceste scumpri ale Robor la 3 luni ar putea continua deoarece este de aşteptat ca presiunile pe piaţa valutară să se intensifice şi datorită intervenţiilor BNR să vedem o uşoară reducere a lichidităţii din piaţă, care pe termen scurt ar putea scumpi dobânzile la creditele în lei”, spune Ciprian Dascălu, economist şef ING Bank.

În afara contextului deprecierii leului, pe termen lung este aşteptată creşterea dobânzilor la lei, urmând ca la sfârşitul anului să atingă probabil nivelul dobânzii de politică monetară de 1,75% pe an.

Indicele de referinţă Robor este important pentru zona de retail deoarece majoritatea creditelor în lei, inclusiv cei cele pentru care s-a operat conversia din franci elveţieni în monedă naţională, au dobânda formată din Robor+marja băncii. De altfel, în această perioadă, clienţii a două bănci, Raiffeisen Bank şi OTP Bank, îşi aşteaptă în această perioadă clienţii pentru a le oferi conversia creditelor din franci elveţieni în lei.

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...