Deprecierea rublei a readus grâul rusesc pe pieţele de export

Grâul rusesc a revenit pe pieţele de export după mai multe săptămâni de absenţă datorită deprecierii rublei şi preţurilor ridicate pe pieţele mondiale, oferind o gură de oxigen pentru o economie rusească lovită de sancţiunile occidentale şi ieftinirea petrolului, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 31 oct. 2014, 07:54
Deprecierea rublei a readus grâul rusesc pe pieţele de export

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu, a anunţat săptămâna trecută că a cumpărat grâu din Rusia la un preţ de 256,43 dolari pe tonă.

Creşterea cererii de grâu pe piaţa din Rusia a împins în sus preţurile ceea ce a făcut grâul rusesc prea scump pentru clienţii din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu în luna septembrie. În luna octombrie însă, rubla rusească s-a depreciat cu 12% în raport cu dolarul ceea ce înseamnă că de la începutul anului şi până în prezent moneda rusească a pierdut o cincime din valoare. Aceasta, împreună cu creşterea preţurilor pe piaţa globală, a restabilit competitivitatea internaţională a grâului rusesc şi a redeschis uşa pentru exporturi.

‘Graţie unei ruble slabe şi a preţurilor mari la nivel global, cererea solidă la export pentru grâul rusesc continuă în pofida creşterii preţurilor interne’ a declarat Andrey Sizov, preşedintele firmei ruseşti de consultanţă agricolă, SovEcon.

Cererea internă pentru grâu a fost susţinută de interdicţia introdusă de Moscova pentru produsele alimentare din Occident. În plus, afluxul de refugiaţi din zona de est a Ucrainei precum şi ajutoarele umanitare trimise în regiune de Rusia au susţinut şi ele preţurile. Rusia a înregistrat în acest an a doua mare recoltă la grâu de la prăbuşirea URSS şi de o calitate bună ceea ce îi oferă grâului rusesc un avantaj competitiv faţă de ofertele rivale venite din Franţa, România şi Ucraina.

Analiştii avertizează însă că revenirea Rusiei la piaţa mondială a grâului nu va dura mult. Două treimi din surplusul exportabil a fost deja livrat principalilor clienţi, printre care se numără Turcia, Egipt şi Iran, în primele patru luni ale anului comercial 2014/2015, care a început la 1 iulie 2014.

‘Grâul ieftin rusesc se termină’, a declarat un trader de la Moscova. SovEcon a confirmat acest lucru dar a adăugat că Rusia poate oferi în continuare alte cereale precum ovăz şi porumb.

Rusia a exportat aproximativ 12 milioane de tone de grâu în perioada 1 iulie – 30 octombrie şi potrivit analiştilor şi traderilor ar putea exporta alte aproximativ două milioane de tone în luna noiembrie. Aceasta înseamnă că Rusia ar mai avea la dispoziţie aproximativ nouă milioane de tone de grâu pentru export până la data de 30 iunie 2015.

Potrivit serviciului federal de statistică, Rosstat, în 2013 Rusia a exportat cereale în valoare de 4,8 miliarde de dolari, comparativ cu 372 miliarde de dolari reprezentând valoarea exporturilor de produse energetice. În consecinţă, exporturile de cereale ar putea fi prea mici pentru a susţine bugetul de stat al Rusiei, care suferă de pe urma scăderii cu 25% a preţului petrolului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...