Deputat, șef de comisie parlamentară foarte importantă pentru legiferarea din energie, despre “taxa pe soare”: OUG nu este chiar “o formă rea”

Bende Sandor, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, este de părere că OUG pe regenerabile, care introduce posibilitatea statului de a taxa prosumatorii pentru energia produsă, în viitor,  "nu este chiar o formă discriminatorie, o formă rea", așa cum a apărut ea în Monitorul Oficial.
Mihai Nicuţ - vin, 09 dec. 2022, 09:36
Deputat, șef de comisie parlamentară foarte importantă pentru legiferarea din energie, despre “taxa pe soare”: OUG nu este chiar “o formă rea”

„Cred cu tărie că în următoarea perioadă, de doi, trei, patru, cinci ani de aici încolo, această capacitate de aproximativ 300 de megawaţi putere instalată din partea prosumatorilor se va dubla sau se va înzeci cu aproximaţie. Pentru că resurse financiare există, legislaţie există. Nu spun că totul este perfect. Pe parcurs, dacă vom întâmpina greutăţi, atunci cu siguranţă noi stăm la dispoziţie ca să vă ajutăm”, a menţionat Bende Sandor, la dezbaterea „Energia fotovoltaică, parte din mixul de energie curată al României”, organizată joi de Asociația “Energria Inteligentă”, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte așa numita „taxa pe soare”, Bende Sandor a precizat că forma care a apărut în Monitorul Oficial „nu este chiar o formă discriminatorie, o formă rea”.

„Practic, este o implementare de Directivă. După informaţiile mele, a intervenit o mică greşeală acolo unde Directiva a spus că statele pot aplica anumite taxe. Acolo cuvântul ‘pot’ din legislaţia românească a dispărut – şi au introdus că autorităţile centrale şi ANRE-ul aplică taxe. Ulterior, acest lucru s-a modificat – şi în Ordonanţa de urgenţă deja a apărut cu acest cuvânt corectat. În rest, nu avem ce să facem. Este implementare de Directivă, dacă suntem de acord cu ea sau nu suntem de acord cu ea, este un lucru mai mai puţin important. Dacă e o Directivă, trebuie respectată”, a spus Preşedintele Comisiei pentru industrii şi Servicii, Camera Deputaţilor.

El şi-a exprimat speranţa că nu vor fi descurajaţi cei care au dorit şi doresc în continuare să investească în acest domeniu.

„Sunt câteva criterii care trebuie să fie atinse pentru ca aceste taxe să fie aplicate. Trebuie să depăşească din capacitatea instalată a unei ţări, trebuie să depăşească cel puţin 8% prosumatorii, ceea ce încă noi stăm destul de departe pentru acest lucru – şi după 2026, eventual, celor care au peste 30 de kilowaţi statul le poate implementa anumite taxe”, a adăugat Bende Sandor.

În opinia sa, România are nevoie de o strategie energetică în cadrul căreia „să-şi găsească locul şi strategia de producţie solară”.

Comisia prezidată de Bende este foarte importantă pentru sectorul energetic întrucât pe aici trec, chiar înainte de a ajunge la votul final din Parlament, toate inițiativele legislative cu impact în energie.

O prevedere care a fi putut foarte simplu să nu fie în OUG, de fapt

OUG referitoare la regenerabile a fot publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie. Prevederea cu posibilitatea taxării prosumatorilor pentru energia consumată din producția proprie a rămas în lege, desi inițal ministrul Energiei a spus că știrea inițială despre posibilitatea impunerii de taxe, așa cum a apărut în forma draft, este un “fake news” și că nimeni nu dorește să pună astfel de taxă. Diferența notabilă față de forma inițială este: “pot aplica”, în loc de “aplică”.

O formulare similară este și în directiva europeană, dar fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a scris pe pagina sa de facebook că România ar fi putut să nu menționeze posibilitatea introducerii taxării în lege.

O Directivă europeană nu înseamnă să traduci un text aprobat de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene şi să-l pui într-o lege, ci înseamnă că trebuie să înţelegi direcţia indicată de legiuitorul european, este de părere Răzvan Nicolescu

El a subliniat că nu există o obligaţie impusă de la Bruxelles pentru a se introduce vreo taxă pentru cei care produc energie regenerabilă, cum este „taxa pe soare”.

„Ordonanţa reprezintă o greşeală care trebuie corectată. Vorbim de cel mai dinamic sector din energie, acest sector al consumatorilor. În ultimii doi ani, aproape 250 de milioane de euro, însemnând o capacitate instalată de aproape 250 de megawaţi, au reuşit să fie investite sau această capacitate a fost instalată prin efortul IMM-urilor şi al populaţiei. Cel mai mare investitor în sectorul energetic românesc, peste multinaţionale, peste companiile de stat, peste cine vreţi au fost IMM-urile şi populaţia în sectorul de producere de energie electrică. De ce au făcut lucrul acesta? Pe fondul creşterii preţurilor, oamenii, companiile au hotărât să-şi ia soarta în propriile mâini şi au spus: ‘Ne construim capacităţile proprii de producţie’.

Statul ce ar trebui să facă? Ar trebui să se bucure, ar trebui să încurajeze, ar trebui să respecte acest trend. Sub nicio formă nu poate în acest moment România să-şi permită să oprească acest trend. Riscăm în 2025 – 2026 când, foarte probabil, Unitatea 1 de la Cernavodă va intra pentru 3-4 ani în oprire, oprire necesară unui proiect de modernizare, să devenim cea mai dependentă ţară din centrul şi estul Europei de importurile de energie. Avem IMM-uri, avem populaţie care contribuie ca acest lucru să nu se întâmple”, a spus Nicolescu, într-o conferinţă de presă organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Nicolescu, cel care este și șeful Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice a menţionat, totodată, că IMM-urile şi populaţia trebuie încurajate în a apela la energia verde, inclusiv prin alocarea de fonduri.

„Putem să facem, ca stat, ca Guvern, măcar un singur lucru: să-i lăsăm, Dumnezeului, să facă ce fac! Nu există o obligaţie de la Bruxelles să se introducă vreo taxă, ca lucrurile să fie clare. Mai mult decât atât, Directiva europeană restricţionează introducerea de taxe şi le permite doar în trei situaţii. Dar le permite, nu le solicită, nu le încurajează…. Spune ar fi bine să taxaţi, dar, dacă vreţi să taxaţi, puteţi să taxaţi doar în aceste trei situaţii.

Deci, noi ar fi trebuit să ignorăm acel articol din Directivă. O Directivă europeană nu înseamnă că traduci un text aprobat de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene şi îl pui într-o lege. Înseamnă că trebuie să înţelegi direcţia indicată de legiuitorul european. Eu mă aştept şi vom face împreună eforturi în săptămânile următoare, dacă nu va fi o altă Ordonanţă de Urgenţă, măcar aceste prevederi să fie scoase de Parlament atunci când ordonanţa va fi discutată şi aprobată. Nu există vreun sens pentru ca aceste prevederi să fie acolo incluse. Repet, IMM-urile, populaţia trebuie să fie în continuare încurajaţi în această direcţie şi pot să fie încurajaţi inclusiv prin alocarea de fonduri, că avem cred că peste 10 miliarde de euro la dispoziţie în Fondul de modernizare. O parte dintre ei ar putea fi folosiţi în această direcţie”, a susţinut specialistul.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...