Deputaţii au votat în favoarea recalculării pentru o categorie de persoane pensionate anticipat

Deputaţii au aprobat marţi, cu unanimitate de voturi - 272 'pentru', proiectul de lege pentru completarea articolului 65 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Economica.net - mar, 24 oct. 2017, 11:30
Deputaţii au votat în favoarea recalculării pentru o categorie de persoane pensionate anticipat

Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 beneficiază de recalculare prin aplicarea prevederilor următoare: cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.

Această recalculare se va face la cererea persoanelor interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia, la casa teritorială de pensii în evidenţele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului.

Modificările se aplică persoanelor care până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

Iniţiativa doreşte astfel eliminarea aplicării unui tratament diferenţiat beneficiarilor de pensii anticipate parţiale şi evitarea încălcării principiului egalităţii de tratament între aceştia.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, la 14 iulie 2016, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 142/2016 pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare care modifică modul de calcul al cuantumului pensiei anticipate parţiale, prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limita de vârstă.

De la data intrării în vigoare a noii reglementări, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Întrucât prevederile noii reglementări nu pot retroactiva, de legea mai favorabilă au beneficiat până acum numai persoanele care au solicitat pensie anticipată parţială după data intrării în vigoare a Legii 142/2016, respectiv de 14 iulie 2016, creându-se astfel o situaţie discriminatorie pentru persoanele pensionate până la această dată, acestora neaplicându-se noul act normativ, susţin iniţiatorii.

Propunerea legislativă, iniţiată de deputatul PSD Adrian Solomon, alături de un grup de social-democraţi, a fost susţinută în plen de toate grupurile parlamentare.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Parlamentul a adoptat joi hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului......
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de ...
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de 50.000 de dolari fiecare
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de ...
Oraşul Minneapolis va plăti câte 50.000 de dolari pentru fiecare dintre cele 12 persoane rănite de poliţie în timpul ...
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va revenii la „business as usual”
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va revenii la „business as usual”
Rusia ar fi pregătită să reia dialogul cu Statele Unite şi NATO pe tema garanţiilor de securitate, dar până acum Moscova ...