Der Spiegel: Un ajutor european pentru Cipru ar favoriza banii murdari din Rusia

Un ajutor european pentru Cipru ar avantaja în special oligarhii ruşi şi mafioţii care spală bani prin această ţară, potrivit unui raport al serviciilor secrete germane (BND), citat de revista Der Spiegel, relatează AFP.
Economica.net - lun, 05 nov. 2012, 18:47
Der Spiegel: Un ajutor european pentru Cipru ar favoriza banii murdari din Rusia

„Bogătaşii Rusiei, care au plasat bani murdari în insula mediteraneană, vor profita de ajutorul european”, a scris luni Der Spiegel, subliniind opoziţia social-democraţilor germani pentru aprobarea unui plan de salvare destinat statului cipriot.

Numeroşi oameni de afaceri ruşi au plasat sume importante în băncile cipriote, atraşi de nivelul redus al impozitelor, chiar dacă Cipru a mai pierdut puţin din reputaţia de paradis fiscal după aderarea la Uniunea Europeană în 2004, potrivit revistei germane.

În total, 21 de miliarde de euro au fost investite în Cipru în 2011, de către oligarhi ruşi, sumă care depăşeşte PIB-ul anual al insulei, de 17,8 miliarde de euro, conform cifrelor BND.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia, Stefanos Stefanou, a denunţat raportul instituţiei germane, considerat defăimător şi destinat să aducă atingere reputaţiei ţării în faţa investitorilor străini.

„Cipru a adoptat şi a pus în practică un cadru instituţional de înalt nivel pentru combaterea activităţilor de spălare de bani, conform legislaţiei UE”, a spus Stefanou în faţa jurnaliştilor.

Potrivit der Spiegel, ruşii sunt atraşi în Cipru nu doar de vreme, ci şi de căsuţele poştale anonime, de păstrarea secretului bancar şi de nivelul scăzut al impozitelor.

Un alt factor atractiv este uşurinţa de a obţine cetăţenie cipriotă.

„Un plan de ajutor pentru Cipru ar putea primi critici serioase”, a avertizat un membru al guvernului german, care a subliniat că clemenţa europeană contrastează cu severitatea faţă de Grecia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe a declarat luni că problema spălării banilor va fi abordată în negocierile Ciprului cu troica creditorilor, pentru obţinerea unui ajutor de 10 miliarde de euro.

Reprezentanţii Băncii Centrale Europene şi ai Comisiei Europene au refuzat să comenteze.

Te-ar mai putea interesa și
Deputat, șef de comisie parlamentară foarte importantă pentru legiferarea din energie, despre “taxa pe soare”: OUG nu este chiar “o formă rea”
Deputat, șef de comisie parlamentară foarte importantă pentru legiferarea din energie, despre “taxa pe soare”: OUG ...
Bende Sandor, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, este de părere că OUG pe regenerabile, care introduce posibilitatea statului de a taxa prosumatorii......
Incendiu de mari proporţii la un centru comercial din regiunea Moscova. Rusia spune că este vorba despre un „act criminal”
Incendiu de mari proporţii la un centru comercial din regiunea Moscova. Rusia spune că este vorba despre un „act ...
Pompierii ruşi luptă împotriva unui incendiu de 7.000 de metri pătraţi, care a izbucnit în noaptea de joi spre vineri ...
COMAC C919, rivalul chinezesc al Airbus A320neo și Boeing 737 MAX, începe zborurile comerciale
COMAC C919, rivalul chinezesc al Airbus A320neo și Boeing 737 MAX, începe zborurile comerciale
C919, primul avion comercial produs în China, a fost livrat operatorului și va începe zborurile cu pasageri în primăvara ...
Ungaria a susţinut mereu şi aderarea României şi Bulgariei în Schengen – ministrul ungar
Ungaria a susţinut mereu şi aderarea României şi Bulgariei în Schengen – ministrul ungar
Secretarul de stat în Ministerul de interne ungar, Bence Retvari, a declarat că Ungaria a susţinut întotdeauna aderarea ...