1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

News

Deratizarea şi dezinsecţia în spaţii folosite de populaţie, inclusiv în saloane de coafură, se vor face obligatoriu doar cu autorizare de la DSP

Ministerul Sănătăţii înăspreşte condiţiile în care se vor putea folosi produsele destinate deratizării şi dezinsecţiei în blocuri, saloane de coafură şi înfrumuseţare, dar şi alte spaţii utilizate de populaţie, ca urmare a tragediei de la Timişoara, în care trei oameni au murit şi mai mulţi s-au intoxicat după ce blocurile în care aceştia au locuit au fost deratizate cu o substanţă interzisă - fosfură de aluminiu - cu efecte letale în caz de inhalare. Concret, persoanele fizice şi juridice vor putea să deratizeze şi să facă dezinsecţie în blocuri sau alte spaţii utilizate de populaţie doar dacă vor fi primi autorizare sanitară de la Direcţia de Sănătate Publică înainte, se arată într-un proiect de Ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, consultat de Economica.  

Trei oameni din Timişoara au murit şi mai mulţi s-au intoxicat după ce blocurile în care locuiau au fost deratizate cu fosfură de aluminiu, o substanţă interzisă pentru astfel de activităţi pentru că e letală prin inhalare.
Ministerul Sănătăţii reacţionează şi obligă persoanele fizice şi juridice să obţină autorizare de la DSP ca să poată începe operaţiunea de deratizare sau dezinsecţie în spaţii folosite de populaţie, inclusiv blocuri şi saloane de înfrumuseţare, se arată într-un proiect de act normativ, consultat de Economica.

"Având în vedere faptul că activităţile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în spaţiile utilizate de populaţie nu sunt prevăzute ca activități care necesită autorizare sanitară/certificare a conformității cu normele de igienă şi sănătate publică și ținând cont de impactul asupra sănătății populației al acestei activități, prin prezentul Ordin se propune ca aceste activități să fie supuse obligatoriu procedurii de certificare a conformității cu normele de igienă şi sănătate publică. Totodată, se propune ca activitățile de coafură și alte activități de înfrumusețare să fie supuse obligatoriu procedurii de certificare a conformității cu normele de igienă şi sănătate publică și să nu mai facă obiectul procedurii de autorizarea sanitară a funcţionării în baza declaraţiei pe propria răspundere", se arată în referatul de aprobare a unui proiect de Ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, consultat de Economica.

  • Este vorba despre proiectul de Ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei.

Cum se modifică legislaţia. Ce spune proiectul de act normativ:

Pentru activitățile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație și pentru activitățile de coafură și alte activități de înfrumusețare, certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică este obligatorie.

Activităţile de coafură şi înfrumuseţare în saloanele de profil sunt scoase din lista activităţilor care se autorizează de Direcţia de Sănătate Publică în baza declarației pe propria răspundere.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului toate persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare în spațiile utilizate de populație și activități de coafură și alte activități de înfrumusețare trebuie să solicite certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București sau serviciile din cadrul ministerelor cu rețea proprie, după caz.

Prevederile enumerate de Economica mai sus se vor aplica după ce proiectul va fi adoptat de Guvern şi Ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO