Deşi afectate de evoluţia pieţei şi de falimentul RADET, preţurile apartamentelor vechi nu au variaţii semnificative

Unele voci din piață vorbesc despre creșterea presiunii pe proprietarii de apartamente vechi din cauza faptului că tot mai mulți clienți se orientează către ansamblurile noi de locuințe, în condițiile în care vechiul stoc locativ nu mai corespunde nevoilor și standardelor noilor generații. Cu toate acestea, prețurile solicitate pentru garsoniere și apartamente cu două camere au crescut mai mult, cel puțin în București, față de cele noi. Astfel, garsonierele vechi s-au scumpit cu 6,1% în octombrie 2019 față de acum un an, iar prețurile apartamentelor cu trei camere s-au majorat cu 7,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Economica.net - joi, 21 nov. 2019, 19:39
Deşi afectate de evoluţia pieţei şi de falimentul RADET, preţurile apartamentelor vechi nu au variaţii semnificative

Iar aceasta s-a întâmplat în contextul în care garsonierele și apartamentele cu trei camere noi au câștigat la prețul solicitat doar 0,7%, respectiv, 1,5% în același interval.

Apartamentele noi se prezintă mai bine decât cele vechi, potrivit imobiliare.ro, doar în cazul apartamentelor cu două camere, cele mai căutate pe piață, unde prețurile au avansat cu 7% în octombrie 2019, față de octombrie 2018, spre deosebire de apartamentele vechi care s-au scumpit cu 5,7% în aceeași perioadă, și în cazul celor cu patru camere, care au câștigat în ultimele 12 luni 8,1%, în vreme ce cele vechi s-au scumpit cu 5,9%.

Totuși o problemă ar putea apărea pentru apartamentele vechi și anume falimentul RADET, iar nesiguranța furnizării agentului termic ar putea afecta cererea pentru astfel de apartamente. Dar, chestionați de Economica.net, brokerii imobiliari nu cred că apartamentele vechi or fi afectate major, mai ales atâta vreme cât numărul de apartamente noi nu va acoperi complet cererea.

De asemenea, e de așteptat ca cele circa 14.000 de apartamente noi aflate în dezvoltare în București să-și găsească destul de repede (maximum 18 luni) clienții, iar cererea să rămână relativ solidă, dar separată în special pe vârstă.

Astfel, generațiile tinere, generația Y (cei născuți în perioada 1983-2000) și generația Z (tinerii născuți după 2000, care intră acum pe piața forței de muncă) sunt importante design-ul și stilul de viață sănătos, sau conectivitatea și flexibilitatea, aceștia, teoretic, se vor îndrepta către apartamentele noi, în condițiile în care cele vechi nu acoperă pretențiile, în vreme ce generațiile mai vechi vor rămâne clienții locuințelor vechi, care au, totuși, avantajul, de a fi mai bine poziționate în oraș decât cele noi.

Te-ar mai putea interesa și
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care va influența fiecare domeniu al existenței noastre, de la sectorul medical......
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...