Deutsche Bank se concentrează profit şi nu pe fuziune cu rivala Commerzbank

Deutsche Bank se concentrează pe înregistrarea unei profitabilităţi sustenabile şi caută să se distanţeze de discuţiile privind o fuziune cu rivala Commerzbank, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - joi, 31 ian. 2019, 16:15
Deutsche Bank se concentrează profit şi nu pe fuziune cu rivala Commerzbank

Sugestia că o astfel de fuziune este singura opţiune pentru Deutsche Bank este „complet falsă”, susţin sursele.

Joi, acţiunile primelor două bănci germane au scăzut la Bursa de la Frankfurt, după ce Bloomberg a anunţat că Deutsche Bank se aşteaptă la o fuziune intermediată de Guvern cu Commerzbank până la mijlocul acestui an, dacă eforturile sale de restructurare nu dau rezultatele aşteptate.

O fuziune ar putea deveni singura opţiune dacă performanţele Deutsche Bank nu se îmbunătăţesc în primul trimestru din 2019, susţine Bloomberg, citând surse din interiorul celor două bănci germane.

Reprezentanţii Deutsche Bank şi Commerzbank nu au dorit să comenteze informaţia.

Titlurile Deutsche Bank înregistrau joi un declin de 5%, în timp ce acţiunile Commerzbank au scăzut cu 6,7%.

Gildas Surry, manager de portofoliu la Axiom, a apreciat că fuziunea dintre cele două bănci ar fi ca şi cum s-ar amesteca uleiul cu oţetul, fiind sub semnul întrebării reducerile de costuri sau veniturile rezultate în urma unei astfel de tranzacţii.

Şi publicaţia germană Handelsblatt anunţa recent că directorii Deutsche Bank iau în considerare posibilitatea unei fuziuni cu băncile franceze BNP Paribas sau Société Générale, ceea ce ar aduce împreună diviziile lor de investiţii bancare, iar suprapunerile la diviziile de retail ar fi reduse.

Cel mai mare grup bancar din Germania, Deutsche Bank, trece printr-o amplă reorganizare după trei ani consecutivi de pierderi, o retrogradare din partea Standard & Poor’s şi ratarea testelor de stres derulate de Rezerva Federală americană. Acţiunile Deutsche Bank au încheiat anul 2018 cu o cădere de 56%, după ce, în decembrie, aproximativ 170 de criminalişti, procurori şi inspectori fiscali au percheziţionat şase sedii ale Deutsche Bank din Frankfurt şi din jurul acestui oraş, pe fondul acuzaţiilor de spălare de bani.

Deşi autorităţile de la Berlin fac presiuni pentru o fuziune între Deutsche Bank şi al doilea grup bancar german, Commerzbank, directorii Deutsche Bank caută alte opţiuni în ţară şi în străinătate, susţin sursele.

Autorităţile de la Berlin ar prefera o fuziune între Deutsche Bank şi Commerzbank, care ar crea un gigant bancar german, ar atenua temerile privind stabilitatea sectorului bancar al ţării şi problemele cu care se confruntă cele două instituţii. În plus, posibila fuziune ar consolida poziţia financiară a Germaniei, într-un moment în care Frankfurt concurează pentru atragerea băncilor care s-ar putea muta din Londra, în urma Brexitului.

Politicienii germani sunt îngrijoraţi că, în urma fuziunii dintre Deutsche Bank şi un grup bancar european, sediul central ar putea fi stabilit în afara Germaniei.

Şefii Deutsche şi Commerzbank au declarat, în mod repetat, că mai sunt multe de făcut înainte ca o astfel de fuziune să poată fi luată în considerare, iar angajaţii celor două bănci se tem că vor urma concedieri masive.

Analiştii consideră că discuţiile referitoare la o posibilă fuziune sunt într-o fază exploratorie, în timp ce şefii Deutsche Bank iau în considerare şi alte opţiuni, precum cea de a obţine noi investiţii din partea actualilor sau a unor noi acţionari.

Stuart Graham, analist la firma de cercetare a pieţei Autonomous din Londra, crede că politicienii de la Berlin vor un „Plan B” pentru Deutsche Bank, pe fondul scăderii semnificative a preţului acţiunilor grupului bancar. El susţine că ideea unui gigant bancar german se bazează parţial şi pe teama că, dacă nu se va realiza fuziunea, problemele celor două bănci ar putea afecta şi restul sectorului bancar al ţării.

În decembrie, preşedintele Deutsche Bank, Paul Achleitner, declara că banca este într-o poziţie solidă, iar strategia de relansare demarată de directorul general începe să dea roade. Paul Achleitner a respins varianta recurgerii la sprijinul statului şi, totodată, a dezminţit zvonurile referitoare la o posibilă fuziune.

De asemenea, Achleitner a spus că nu intenţionează să demisioneze după un an 2018 în care Deutsche Bank a schimbat directorul general, a fost vizată de o anchetă de spălare de bani, iar cotaţia acţiunilor sale s-a redus la jumătate.

„Acţionarii mi-au acordat un mandat până în 2022. Voi onora această responsabilitate”, a spus preşedintele Deutsche Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...