Deutsche Bank şi Commerzbank au renunţat la fuziune

Primele două bănci germane, Deutsche Bank şi Commerzbank, au anunţat joi în mod oficial că au pus capăt discuţiilor demarate la mijlocul lunii trecute în vederea unei fuziuni care ar fi dat naştere unui gigant bancar german, transmit Reuters şi AFP.
Economica.net - joi, 25 apr. 2019, 09:41
Deutsche Bank şi Commerzbank au renunţat la fuziune

Anunţul a provocat un declin de 2,2% al titlurilor Commerzbank în timp ce acţiunile Deutsche Bank au înregistrat un avans de 4,4%.

Dacă ar fi fuzionat, Deutsche Bank şi Commerzbank ar fi creat un gigant bancar cu active în valoare de aproape 1.800 de miliarde de euro şi o capitalizare bursieră cumulată de aproximativ 25 de miliarde euro. Împreună entitatea ar fi controlat 20% din piaţa de retail banking din Germania şi un efectiv de 140.000 de angajaţi la nivel mondial.

„După o analiză atentă, am ajuns la concluzia că această tranzacţie nu ar fi creat suficiente beneficii pentru a justifica riscurile de execuţie suplimentare, costurile de restructurare şi cerinţele de capital asociate cu o astfel de integrare de amploare”, au anunţat cele două bănci într-un comunicat de presă comun.

Autorităţile de la Berlin sperau că această fuziune va da naştere unui „campion naţional” în domeniul bancar, capabil să ofere finanţare pentru economia germană dependentă de export, renumită în special pentru producţia de automobile şi utilaje.

„Industria germană, activă la nivel mondial, are nevoie de instituţii de credit competitive”, a reafirmat joi ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz.

Cu toate acestea, încă de la început, discuţiile dintre Deutsche Bank şi Commerzbank s-au lovit de opoziţia angajaţilor celor două bănci, sindicatele avertizând că o fuziune a celor mai mari bănci germane ar putea duce la concedierea a 30.000 de angajaţi. De asemenea, unii dintre investitorii importanţi de la Deutsche Bank şi-au exprimat unele semne de îndoială cu privire la logica acestei fuziuni.

Ambele bănci se străduiesc să revină pe profit după criza financiară din 2008. Unii politicieni germani sperau că apariţia unui „campion naţional” va putea face faţă concurenţei venite din SUA şi Europa. Însă succesul negocierilor nu a fost niciodată garantat. Într-o scrisoare trimisă angajaţilor imediat după confirmarea discuţiilor, directorul general de la Christian Sewing a avertizat că există numeroase motive economice şi tehnice pentru care aceste discuţii ar putea eşua.

Incapacitatea de a ajunge la un acord de fuziune cu Commerzbank va pune presiuni asupra echipei manageriale de la Deutsche Bank pentru ca aceasta să adopte modificări radicale, precum restructurarea băncii de investiţii din SUA, restructurare solicitată de organismele de reglementare şi de unii investitori.

Pentru Commerzbank, un eventual eşec al discuţiilor cu Deutsche Bank ar face a doua bancă germană vulnerabilă la o ofertă de preluare din străinătate. Potrivit surselor, atât grupul bancar italian UniCredit cât şi cel olandez ING Groep şi-au exprimat interesul pentru Commerzbank.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
România a importat, în primele nouă luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,666 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 19,2% (-396.200 tep) mai mică faţă de cea din......
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group au purtat discuţii pe tema divizării grupului şi a vânzării ...
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Primul model dintr-o nouă epocă Lancia va fi micul Ypsilon, însă alte două vehicule sunt deja pregătite să marcheze ...
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Pe măsură ce granița dintre domeniul digital și cel fizic devine din ce în ce mai neclară, este mai important ca niciodată ...