Deutsche Bank şi Commerzbank au renunţat la fuziune

Primele două bănci germane, Deutsche Bank şi Commerzbank, au anunţat joi în mod oficial că au pus capăt discuţiilor demarate la mijlocul lunii trecute în vederea unei fuziuni care ar fi dat naştere unui gigant bancar german, transmit Reuters şi AFP.
Economica.net - joi, 25 apr. 2019, 09:41
Deutsche Bank şi Commerzbank au renunţat la fuziune

Anunţul a provocat un declin de 2,2% al titlurilor Commerzbank în timp ce acţiunile Deutsche Bank au înregistrat un avans de 4,4%.

Dacă ar fi fuzionat, Deutsche Bank şi Commerzbank ar fi creat un gigant bancar cu active în valoare de aproape 1.800 de miliarde de euro şi o capitalizare bursieră cumulată de aproximativ 25 de miliarde euro. Împreună entitatea ar fi controlat 20% din piaţa de retail banking din Germania şi un efectiv de 140.000 de angajaţi la nivel mondial.

„După o analiză atentă, am ajuns la concluzia că această tranzacţie nu ar fi creat suficiente beneficii pentru a justifica riscurile de execuţie suplimentare, costurile de restructurare şi cerinţele de capital asociate cu o astfel de integrare de amploare”, au anunţat cele două bănci într-un comunicat de presă comun.

Autorităţile de la Berlin sperau că această fuziune va da naştere unui „campion naţional” în domeniul bancar, capabil să ofere finanţare pentru economia germană dependentă de export, renumită în special pentru producţia de automobile şi utilaje.

„Industria germană, activă la nivel mondial, are nevoie de instituţii de credit competitive”, a reafirmat joi ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz.

Cu toate acestea, încă de la început, discuţiile dintre Deutsche Bank şi Commerzbank s-au lovit de opoziţia angajaţilor celor două bănci, sindicatele avertizând că o fuziune a celor mai mari bănci germane ar putea duce la concedierea a 30.000 de angajaţi. De asemenea, unii dintre investitorii importanţi de la Deutsche Bank şi-au exprimat unele semne de îndoială cu privire la logica acestei fuziuni.

Ambele bănci se străduiesc să revină pe profit după criza financiară din 2008. Unii politicieni germani sperau că apariţia unui „campion naţional” va putea face faţă concurenţei venite din SUA şi Europa. Însă succesul negocierilor nu a fost niciodată garantat. Într-o scrisoare trimisă angajaţilor imediat după confirmarea discuţiilor, directorul general de la Christian Sewing a avertizat că există numeroase motive economice şi tehnice pentru care aceste discuţii ar putea eşua.

Incapacitatea de a ajunge la un acord de fuziune cu Commerzbank va pune presiuni asupra echipei manageriale de la Deutsche Bank pentru ca aceasta să adopte modificări radicale, precum restructurarea băncii de investiţii din SUA, restructurare solicitată de organismele de reglementare şi de unii investitori.

Pentru Commerzbank, un eventual eşec al discuţiilor cu Deutsche Bank ar face a doua bancă germană vulnerabilă la o ofertă de preluare din străinătate. Potrivit surselor, atât grupul bancar italian UniCredit cât şi cel olandez ING Groep şi-au exprimat interesul pentru Commerzbank.

Te-ar mai putea interesa și
Obligațiunile Elefant emise în 2018 au ajuns la scadență. Compania rambursează integral suma pentru cele 76.514 de titluri emise atunci
Obligațiunile Elefant emise în 2018 au ajuns la scadență. Compania rambursează integral suma pentru cele 76.514 de titluri ...
Elefant Online a anunțat luni că va rambursa integral astăzi suma pentru cele 76.514 obligațiuni corporative emise în anul 2018 și ajunse la maturitate. Suma reprezintă principalul în valoare......
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Compania de consultanță în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions a anunțat luni startul târgului virtual de joburi ...
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de stat
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit două oferte la licitația pentru proiectarea ...
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) a anunțat luni că în urma alegerilor organizate ...