Deutsche, UBS şi Centro vor coordona majorarea capitalului Raiffeisen cu 2,25 miliarde de euro

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) a mandatat Deutsche Bank, UBS şi Raiffeisen Centrobank pentru a coordona planificate majorare a capitalului de până la 2,25 miliarde de euro (3,1 miliarde de dolari), transmite Reuters.
Economica.net - joi, 09 ian. 2014, 09:39
Deutsche, UBS şi Centro vor coordona majorarea capitalului Raiffeisen cu 2,25 miliarde de euro

Raiffeisen, al doilea mare creditor din Europa Centrală şi de Est, a anunţat miercuri seara detaliile referitoare la majorarea capitalului prin vânzarea de noi acţiuni, în funcţie de condiţiile de pe pieţele financiare.

RBI a anunţat că majorarea capitalului cu 2,25 miliarde de euro va mări indicele de adecvare a capitalului Tier 1, un indicator important al solidităţii financiare, la 9,1%, de la 6,5% în prezent.

Reglementările Basel III, elaborate ca răspuns la criza financiară din 2008, vizează creşterea nivelului minim al fondurilor proprii (core Tier 1) de la 2 la 7% din activele riscante ale băncilor, până în 2019.

Analiştii consideră că majorarea capitalului este cea mai mai mare provocare cu care se confruntă directorul general al grupului bancar austriac, Karl Sevelda, care a preluat funcţia în iunie 2013. În timp ce investitorii şi autorităţile de reglementare fac presiuni pentru o vânzare de acţiuni, Karl Sevelda trebuie să depăşească opoziţia băncii mamă, RZB, care a fost împotriva lansării unei emisiuni de acţiuni în martie 2012, apreciind că preţul acţiunilor era prea scăzut. RZB deţine 79% din Raiffeisen Bank International.

În 2013, analiştii JPMorgan Chase & Co au anunţat că, excluzând ajutorul de stat, banca austriacă are nevoie de majorarea capitalului cu două miliarde de euro pentru ca indicele de adecvare a capitalului core Tier 1 să depăşească 10%.

În iulie 2013, rivala din Austria a Raiffeisen, Erste Bank, a plasat cu succes 35,2 milioane de acţiuni noi, fără drept de subscriere în cadrul ofertei de drepturi ulterioare, prin intermediul unui plasament accelerat având ca rezultat fonduri brute de 660,6 de milioane euro. Astfel, Erste a achitat ajutoarele de stat şi capital participativ privat în valoare de 1,76 miliarde de euro. Din cele 1,76 miliarde de euro, aproximativ 1,2 miliarde de euro reprezintă ajutoarele acordate băncii de statul austriac în timpul crizei, iar restul provine de la investitorii privaţi.

Recent, Raiffeisen a anunţat un plan de reducere a costurilor cu până la 450 milioane de euro (608,2 milioane de dolari) în următorii trei ani.

Accentuând că problema capitalului nu este în fruntea agendei, Karl Sevelda a afirmat recent că programul de reducere a costurilor, combinat cu reconcentrarea pe pieţele de bază şi planul de vânzare a unor active şi titluri de valoare, ar putea să nu mai facă necesară emiterea de acţiuni.

Karl Sevelda a explicat că obiectivul băncii de a deveni mai eficientă este important, în urma expansiunii realizată de predecesorul său, Herbert Stepic, care a extins Raiffeisen pe 17 pieţe din Europa Centrală şi de Est, construind un imperiu financiar care se întinde de la Moscova la Sarajevo.

În România, Raiffeisen Bank International a înregistrat în primele nouă luni din 2013 un profit după taxe de 81 milioane de euro, în creştere cu 11,3% comparativ cu 72 milioane de euro în perioada similară a anului trecut. Numărul de angajaţi s-a diminuat cu 4,9% până la 5.383 persoane, iar depozitele de la clienţi cu crescut cu 8,7% până la 4,144 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă piedică spre Schengen – Belgia adoptă discursul Austriei: Discutăm despre extindere în viitor, dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul
O nouă piedică spre Schengen – Belgia adoptă discursul Austriei: Discutăm despre extindere în viitor, dar mai ...
Nicole de Moor, secretar de stat pentru migraţie şi azil în guvernul Belgiei, a declarat marţi, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne că există discuţii despre extinderea......
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde la Brașov
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde la Brașov
Nova Post, cea mai mare companie privată de servicii poștale și de curierat din Ucraina, se extinde în România. După ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,9%, în octombrie
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,9%, în octombrie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 2,90% în luna octombrie a acestui an, în scădere cu 0,06 puncte ...
Moody’s înrăutăţeşte perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă
Moody’s înrăutăţeşte perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă
Agenţia de evaluare financiară Moody's a înrăutăţit marţi perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă ...