1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

Dezastrul absorbţiei de bani europeni continuă: doar 3 milioane de euro, fonduri structurale atrase în şase luni

După prima jumătate a anului, absorbţia fondurilor structurale este dezastruoasă. Situaţia se va îmbunătăţi în a doua jumătate a anului, odată cu acreditarea autorităţilor de management, însă ţinta de 10 miliarde de euro fonduri structurale în acest an.

07 aug, 2017 | ECONOMICA.net

România a atras fonduri structurale şi de coeziune de doar 3,58 milioane de euro, aferente cadrului financiar 2014-2020, în primele şase luni ale anului, potrivit datelor centralizate de Ministerul de Finanţe.

Suma este extrem de mică în raport cu aşteptările Executivului de la Bucureşti, dat fiind că Ministerul Finanşelor estimase atragerea a 10 miliarde de euro din fonduri structurale în acest an.

În total, suma atrasă de România în cele şase luni ale acestui an se ridică la 2,1 miliarde de euro, dar majoritatea banilor au venit prin Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA)- 1,45 miliarde de euro, adică sunt subvenţiile pentru agricultură, care se primesc automat.

România nu primeşte bani pentru că autorităţile de management prin care se fac rambursările de la bugetul UE nu au fost acreditate nici după ce a trecut jumătate din acest an. Situaţia s-ar putea îmbunătăţi sensibil în a doua jumătate a anului, dar ţinta de 10 miliarde de euro pare totuşi extrem de dificil de atins. Luna trecută, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a declarat că au fost acreditate trei autorităţi de management pentru fonduri europene, astfel că vor fi aduşi în ţară peste 800 de milioane de euro şi va fi „dat drumul” la banii europeni pentru beneficarii din economia românească.

„Prin acreditarea celor trei autorităţi de management – capacitate administrativă, asistenţă tehnică şi iniţiativa pentru întreprinderile mici şi mijlocii – vor fi aduşi bani în ţară conform alocării acestor trei autorităţi de management în sumă de peste 800 de milioane de euro. Practic, noi avem pregătite declaraţii de cheltuieli care vor fi trimise la Comisie imediat de 121 de milioane de euro, practic dăm drumul la banii europeni în economia românească, dăm drumul la banii europeni către beneficiarii acestor programe”,a explicat ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Întârzierea atragerii de fonduri structureală afectează balanţa noastră cu Uniunea Europeană. Astfel, dup primele şase luni ale acestui an, diferenţa dintre cât a primit România de la UE şi cât a plătit pentru bugetul UE a fost de doar 1,3 miliarde de euro. Suntem beneficiari neţi în relaţia cu UE, dar lucrurile sunt departe de realitatea anului trecut, când soldul a fost de 5,85 miliarde de euro, pentru tot anul. O sumă care probabil va fi dificil de atins în acest an. 

Vedeţi ataşat situaţia absorbţiei, potrivit datelor Finanţelor

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO