Dezvoltare puternică la Timişoara: sectorul care a atras aproape jumătate din cei 8.000 de noi angajaţi în ultimul an

Dacă în jurul Bucureștiului dezvoltatorii au construit mai mult depozite pentru retaileri și marii jucători de pe piaţa logistică, în Timişoara, cele mai multe astfel de spaţii sunt destinate fabricilor. Iar din cei aproape 8.000 de noi angajaţi în ultimul an, jumătate au fost atraşi de sectorul industrial. Timişoara este a doua cea mai mare piaţă a spaţiilor logistice şi industriale şi atrage atenţia dezoltatorilor care au anunţat deja investiţii în noi unităţi de producţie.
Andrada Ghira - lun, 28 aug. 2017, 21:04
Dezvoltare puternică la Timişoara: sectorul care a atras aproape jumătate din cei 8.000 de noi angajaţi în ultimul an

Segmentul spațiilor logistice și industriale, amorțit în perioada de criză, a prins avânt în ultimii ani. Companii mari precum CTP, P3, Globalworth sau WDP și-au extins operațiunile și au construit noi depozite și fabrici pentru jucătorii internaționali. Cu un stoc total de 2,65 milioane de mp la sfârșitul primei jumătăți din acest an, Capitala domină peisajul spațiilor logistice și industriale cu 45% din acest stoc.

A doua cea mai mare piață, cu un stoc de 320.000 mp, circa 11% din stocul existent la nivel național, se regăsește la Timișoara.

Timișoara este prima piață logistică și industrială care s-a conturat după anii ’90. Este puternic reprezentată de companii active în sectorul de producție componente auto și electronice, precum și mărfuri generale. Mulți dintre acești jucători dețin propriile active, sub formă de fabrici, respectiv spații de depozitare. De-abia dupa anul 2008, dezvoltatoriii mari au venit și construit parcuri logistice noi pentru închiriere”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Rodica Tarcavu, partener în cadrul departamentului industrial de la Cushman&Wakefield Echinox.

După București, Timișoara este cea mai dinamică zonă ca și cerere din România. Nivelul chiriei este competitiv, cu o medie în jurul a 3,5 euro/mp/ depozit, care scade atunci când se au în vederea închirierii suprafețe mai mare de 10.000 mp.

Aici, cel mai mare proiect este Timișoara Airport Park (TAP) deținut de compania omului de afaceri Ioannis Papalekas, Globalworth.

Cu o suprafață închiriabilă de 95.000 de mp, spațiile din TAP sunt închirate unor mari producători: Continental, Valeo, Elster. Canadienii de la Litens Automotive se vor alătura parcului anul acesta, după livrara unei noi suprafețe de 8.000 de mp.

De oportunitățile de aici este atras și cel mai mare proprietar de spații logistice: CTP. Compania a anunțat recent o investiție de 13 milioane de euro în noi spații industriale, cu o suprafață de 32.000 de mp. Jumătate din această suprafață a fost închiriată de un producător al cărui nume nu a fost dezvăluit, care va deschide aici o nouă fabrică. CTP mai deține la Timișoara 10.000 de mp de spații logistice, închirate către Altex, eMag și Soehner.

 

Cele mai mari proiecte logistice și industriale din Timișoara
Infogram

P3 se extinde în provincie și se uită cu interes la Timișoara și Cluj

Și dezvoltatorul P3, care deține cel mai mare parc logistic din România, cel de lângă București, se uită atent spre piețele din provincie pentru expansiune.

„Suntem încă în proces de investigare a mai multor locații din partea de vest a țării, mai ales Timișoara și Cluj”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Sînziana Pardhan, directorul general al P3 România.

Aici, cererea din partea chiriașilor continuă să fie puternică, însă există probleme legate de disponibiliatatea forței de muncă, ceea ce ar putea genera limitări sau încetinirea unor viitoare extinderi, mai spune Pardhan.

Un alt atuu al Timișoarei este îndelungata tradiție în inginerie. Universitatea Politehnică a fost înființată acummai bine de 100 de ani, lucru ce a facilitat a facilitat accesul companiilor industriale la o forță de muncă bine calificată, este de părere Rodica Tarcavu, partener în cadrul departamentului industrial de la Cushman&Wakefield Echinox. 

„În ultimul an, numărul angajaților din județul Timiș a crescut cu circa 8.000 de persoane, dintre care aproape 3.500 au intrat în sectorul industrial”, spune Tarcavu.

Apropierea de vestul Europei, dar și infrastructura mai bine dezvoltată decât în alte zone ale țării sunt alte motive pentru care marile companii au ales să-și deschidă fabrici la Timișoara. 

Directorul P3 spune că avantajele cheie ale aceste zone sunt localizarea strategică în apropierea frontierei de vest, dar și existența unui segment puternic de consumatori. Iar Timișoara se va menține în topul locațiilor preferate de chiriași „până când vor avea loc îmbunătățiri la nivel de infrastructură, care să permită și dezvoltarea altor centre industriale și de logistică mai în interiorul țării”, mai spune Pardhan.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...