Dezvoltatori: 2017, anul în care concurenţa clădirilor noi se va resimţi cel mai mult pe piaţa birourilor

Anul 2017 va fi cel puţin la fel de bun ca 2016 pentru piaţa de spaţii de birouri, atât ca volum de tranzacţii, cât şi ca livrări de clădiri noi, conform unei analize realizate de o companie imobiliară, dată luni publicităţii.
Economica.net - lun, 09 ian. 2017, 11:30
Dezvoltatori: 2017, anul în care concurenţa clădirilor noi se va resimţi cel mai mult pe piaţa birourilor

În următorii doi ani, va fi o perioadă bogată în livrări de proiecte noi, cu o suprafaţă totală anuală de peste 250.000 de metri pătraţi, numai în Bucureşti. În acest context, specialiştii imobiliari estimează că va scădea numărul renegocierilor şi va creşte apetitul companiilor pentru relocarea în clădiri noi, mai ales în contextul în care majoritatea proiectelor livrate în 2016 şi cele care sunt în curs de execuţie sunt proiecte cu calitate, de mari dimensiuni, cu faze multiple.

Pentru proprietarii clădirilor existente va fi important să se adapteze la piaţă, să fie flexibili în primul rând la perioadele de contract şi, acolo unde este necesar, să investească în reamenajarea anumitor zone (recepţie, spaţii comune).

2016 a fost un an bun pentru piaţa închirierilor de birouri. După ce în ultimii 5 ani proiectele de birouri livrate anual s-au situat la un nivel scăzut, de maxim 125.000 mp, culminând în 2015 cu înregistrarea unui minim istoric în ultimii 10 ani, de 85.000 mp, anul 2016 a marcat o triplare a ofertei de spaţii noi, dându-se în folosinţă până la finalul anului peste 280.000 mp, cât în toţi ultimii trei ani precedenţi (2013 – 2015).

Ritmul de tranzacţionare a marcat, de asemenea, o creştere în 2016, de peste 20%, conform analizei ESOP Consulting estimându-se că au fost încheiate contracte însumând peste 370.000 mp în toată ţara, din care peste 300.000 mp în Bucureşti.

În ultimul trimestru din 2016, chiriaşii care au tranzacţionat cele mai mari suprafeţe de birouri au ales clădiri de clasă superioară, de top, precum Metroffice, Oregon Park, Palas Iaşi, Openville, Coresi Park, Iride Park, Afi Park 4&5.

În următorii doi ani, piaţa de birouri din Bucureşti va avea un dinamism mare, dacă economia României va rămâne pe traiectoria ascendentă de acum. Specialiştii imobiliari de la ESOP spun că vom asista la dezvoltarea accelerată a zonei de vest a Capitalei, Politehnică – Grozăveşti – Orhideelor, cel de-al doilea pol ca importanţă din Bucureşti, care va continua să atragă atât companii din domeniul IT&C, cât şi din alte domenii, iar piaţa de birouri din principalele oraşe universitare ale României (Cluj, Iaşi, Timişoara, Braşov, Sibiu, Craiova, Constanţa) va continua să ofere şi ea birouri de calitate, în clădiri noi, firmelor aflate în expansiune.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Optimism în industria de beauty. Peste 80% dintre saloane estimează o creștere a veniturilor în 2022 după revenirea de anul trecut – studiu
Optimism în industria de beauty. Peste 80% dintre saloane estimează o creștere a veniturilor în 2022 după revenirea ...
Peste 80% dintre saloanele de înfrumusețare și stiliștii autorizați estimează că veniturile vor crește în primul ...
Cristian Prichea se retrage temporar din funcția de director general al CNV Ford România
Cristian Prichea se retrage temporar din funcția de director general al CNV Ford România
Cristian Prichea, directorul general al Companiei Naționale de Vânzări Ford România, a decis să se retragă din funcție ...
Bitdefender: Val de peste 100.000 de SMS-uri cu linkuri infectate
Bitdefender: Val de peste 100.000 de SMS-uri cu linkuri infectate
Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au interceptat un val de cel puţin 100.000 de mesaje SMS, parte ...