Dezvoltatorii construiesc apartamente cu suprafeţe utile sub limita legală – analiză

Dezvoltatorii au redus suprafața medie a apartamentelor cu două camere pe care le construiesc până la 49-50 metri pătrați. Acestea sunt mai mici cu 5% decât apartamentele confort I construite în anii 1980, pentru a obține un preț de vânzare cât mai atractiv, arată o analiză a companiei RealTime.
Economica.net - lun, 28 sept. 2015, 09:33
Dezvoltatorii construiesc apartamente cu suprafeţe utile sub limita legală - analiză

Cea mai mare pondere a locuințelor dintr-un proiect rezidențial nou o ocupă apartamentele cu două camere, astfel că aproape 60% din noile ansambluri au în structură acest tip de locuințe. În București ponderea este chiar mai mare şi ajunge la 63%.

„Calitatea locuirii a avut și ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafețelor utile, chiar sub limita legală acceptând și neinspirata distribuție a funcțiilor care oferă apartamente cu bucătării fără geam exterior. Suprafața medie utilă, fără balcon a unui apartament într-un ansamblu nou în București, este de 49-50 metri pătrați, mai mică cu 5% comparativ cu cea a apartamentelor confort I din anii 1980, a căror suprafață medie utilă este de 52-53 metri pătrați”, a declarat Cristina Rosca, Managing Partner RealTime.

Motivele care i-au impins pe dezvoltatori să reducă suprafeţele apartamentelor noi sunt de natură financiar. Scăderea puterii de cumpărare după 2008 i-a determinat pe dezvoltatori să construiască apartamente cu suprafeţe mai mici pentru a putea obţine un preţ mai bun. 

Analiza Real Time mai arată că scest proces a dus la situația în care prețurile apartamentelor de două camere nou construite să fie mai mici decât ale apartamentele construite înainte de 1989 în zone similare. 

Cei mai mulți cumpărători de apartamente cu două camere în blocuri noi sunt tineri, fără copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei pe familie și care accesează programul Prima Casă.

Ce spune legea

Legea locuinţei prevede indicatori minimali pentru fiecare tip de locuinţă, date pe care le regăsiţi în tabelul de mai jos. Dacă nu doriţi să achiziţionaţi o locuinţă mici, sub limita legii, atunci acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştiţi atunci când cumpăraţi. 

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...