Dezvoltatorii imobiliari care ar putea participa la potenţiala regenerare urbană a zonei Gara de Nord

La sfârșitul lunii mai, Aura Răducu, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (ADITPBI) şi fost ministru al Fondurilor Europene, spunea că Gara de Nord ar putea fi modernizată prin PPP, alături de un dezvoltator privat de centre comerciale. Pentru acest demers s-ar preta cel puțin trei dezvoltatori, și anume NEPI Rockcastle - despre care s-a mai spus în trecut că ar fi interesat de Gara de Nord, francezii de la Ceetrus și românii de la Iulius.
Răzvan Zamfir - Dum, 09 iun. 2019, 18:44
Dezvoltatorii imobiliari care ar putea participa la potenţiala regenerare urbană a zonei Gara de Nord

„Gara de Nord arată cum arată. O soluţie este modernizarea prin PPP”, spunea Aura Răducu la un eveniment de profil. „Dacă statul nu dispune de fonduri pentru modernizarea clădirii istorice din Bucureşti, ar putea să atribuie proiectul prin PPP unui dezvoltator de centre comerciale”, propunea Răducu.

Potrivit directorului ADITBPI, pe lângă lucrările la clădirea Gării de Nord şi mallul pe care şi-l va construi, dezvoltatorul va fi obligat să facă şi infrastructura adiacentă, precum drumuri de acces, sensuri giratorii şi altele.

Iar cei de la Ceetrus par interesați de proiect. 

„Ceetrus România este interesată de a dezvoltarea unor proiecte ample, integrate, care ajută la transformarea și dezvoltarea orașelor, alături de autoritățile locale. Un astfel de proiect în care ne-am putea implica ar putea fi Gara de Nord din București, însă până acum nu am fost contactați de autorități pentru o posibilă colaborare. În Franța, Ceetrus a câștigat concursul de transformare a Gării de Nord din Paris și am putea face același lucru și în România. Rămânem deschiși la acest gen de colaborare”, spun oficialii Ceetrus.

Evident, depinde și de costuri, un fost șef al CFR le estima la circa un miliard de euro, sumă destul de greu de obținut, dar nu imposibil pentru oricare dintre cei trei dezvoltatori pomeniți.

De altfel, atât Ceetrus – dezvoltatorului proiectului Coresi din Brașov, cât și Iulius, care deține malluri în Suceava, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, unde e implicat în regenerarea urbană a unei zone centrale, care va include și Iulius Mall Timișoara în proiectul mixt de 220 milioane de euro Iulius Town, dar și NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, cu 24 de centre comerciale în portofoliu, ba chiar și Prime Kapital, implicat în regenerarea urbană Silk District proiect mixt de 200 de milioane de euro, au și experiența și forța de a identifica sursele de finanțare pentru un proiect gigant precum regenerarea Gării de Nord și transformarea acesteia într-un proiect care să cuprindă atât gara modernizată, cât și un mall nou în București.

În 2016, arhitecţii Centrului de Excelenţă în Urbanism „Ion Mincu” au venit însă cu o propunere pentru Gara de Nord: un proiect integrat, cu mall şi birouri, totul la un cost de 2,4 miliarde de euro.

Arhitecţii propuneau realizarea proiectului tot în parteneriat public-privat, în două etape de dezvoltare. În această formulă investiția începea să fie amortizată încă din cel de-al treilea an de funcționare a zonei de mall și birouri.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Costurile pentru recepţionarea Podului Basarab – 130.000.000 de lei. Constructorul ar putea plăti o parte
Nicuşor Dan: Costurile pentru recepţionarea Podului Basarab – 130.000.000 de lei. Constructorul ar putea plăti o ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, că vor fi necesare aproximativ 130 de milioane de lei în vederea aducerii Podului Basarab la standarde şi realizarea recepţiei....
Autostrada Transilvania: CNAIR închide duminică lotul Chețani – Câmpia Turzii, pentru exercițiu NATO
Autostrada Transilvania: CNAIR închide duminică lotul Chețani – Câmpia Turzii, pentru exercițiu NATO
CNAIR informează participanții la trafic că duminică, 12 mai 2024, circulația rutieră va fi închisă pe Autostrada ...
Incendiu la o rafinărie la circa 200 de kilometri de Moscova în urma unui atac ucrainean cu drone
Incendiu la o rafinărie la circa 200 de kilometri de Moscova în urma unui atac ucrainean cu drone
Un atac ucrainean cu drone a provocat vineri dimineaţă un incendiu la o rafinărie în regiunea rusă Kaluga, la 200 de ...
Grupul Mol a înregistrat un profit brut de 382 de milioane de dolari, în scădere cu 29%, după primul trimestru
Grupul Mol a înregistrat un profit brut de 382 de milioane de dolari, în scădere cu 29%, după primul trimestru
Grupul Mol a înregistrat în primul trimestru un profit înainte de impozitare de 382 milioane de dolari, în scădere cu ...