1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 20 º

Imobiliare

Alexandru Petrescu, Esop: dezvoltatorii vor livra pe piața birourilor, în medie, 300.000 mp anual în următorii trei ani

Alexandru Petrescu, CEO-ul agenţiei imobilare Esop, crede că în următorii trei ani dezvoltatorii vor livra, în medie, circa 300.000 mp spaţii de birouri anual, iar piaţa pare solidă, dar va depinde, evident, de cerere, atât pentru extinderea companiilor existente, dar şi de cererea nouă, venită din partea companiilor intrate în România sau cele care vor să-şi părăsească vechile sedii din vile pentru noile clădiri de birouri.

26 feb, 2020 | | ECONOMICA.net

„Optimismul de pe piața imobiliară și cea a birourilor, în special, e justificat. Noi am analizat piața și probabil vor apărea în medie 300.000 mp de birouri pe piață. De asemenea, credem că se vor închiria în jur de 350.000 mp anual”, spune Alexandru Petrescu.

Potrivit estimărilor acestuia, circa 150.000 mp de birouri se află în vile, și rămâne de văzut câți dintre ei se vor muta în noile clădiri de birouri, pentru că aceștia au nevoie de un pachet atractiv financiar. Iar unii dezvoltatori pot atrage o parte din această piață.

În ceea ce privește zonele de birouri, zona de vest va rămâne importantă, secondată de zona Expoziției, noua țintă a investitorilor, unde deja se dezvoltă proiecte, sau sunt planuri în derulare. De altfel, deja apar chiairși în Expoziției, precum Hervis sau Smartree, care au închiriat circa 1.500 mp în total în zonă.

„O altă zonă importantă e estul cu Timpuri Noi și Tineretului, deja deschis de Vastint cu Timpuri Noi Square, și de Forte Partners cu U-Center. Dar vestul rămâne foarte important, datorită apropierii de Politehnică și de studenții de acolo. E, practic, primul contact al acestora cu viitoarele lor locuri de muncă”, explică Petrescu.

Conform lui Petrescu, intrarea unui investitor asiatic pe piața românească e extrem de importantă, atâta vreme cât aceștia se atrag unii pe alții într-o piață.

Interesantă e extinderea operatorilor de servicii de fitness. World Class, de exemplu, a închiriat anul trecut, prin Esop, în București, 4.000 mp. Iar acești operatori nu doar închiriază, dar pot susține și gradul de retenție al angajaților. La fel apar și serviciile de învățământ, precum Waldorf sau clinicile medicale”, susține Petrescu.

Un alt trend interesant sunt proiectele mixte, rezidențial + birouri sau rezidențial+birouri+retail, așa cum multe dintre noile proiecte din piață, precum One Verdi Park, cu rezidențial și birouri unite la parter de retail, sau One Floreasca City, care include birouri și rezidențial dezvoltate de One United Properties și retail, dezvoltat de Auchan în vechea hală Ford.

În fine, în ceea ce privește investitorii, aceștia sunt de ranguri diferite.

„Sunt investitori care intră cu 50 de milioane plus, cei care vor un cap de pod și intră cu 10-15 milioane de euro, sau cei mici cu 1-2-3 milioane de euro. Depinde de strategiile și lichiditatea fiecăruia”, conchide Alexandru Petrescu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO