Dezvoltatorul care bate oferta băncilor și vinde apartamente cu avans de 5% pe 30 de ani

Dezvoltatorul Prime Kapital, care a lansat anul acesta proiectul rezidenţial Avalon din Bucureşti, creditează potenţialii cumpărători care nu bani de un avans pentru un credit ipotecar clasic sau ale căror venituri nu sunt luate în considerare, precum cele din dividende sau bonusuri. 
Andrada Ghira - joi, 15 nov. 2018, 19:36
Dezvoltatorul care bate oferta băncilor și vinde apartamente cu avans de 5% pe 30 de ani

Dezvolatorul Prime Kapital a lansat o soluție de finanțare pentru achiziţia de locuinţe mai avantajoasă decât creditele ipotecare clasice ale băncilor. Asta după ce Banca Naţională a României (BNR) a votat luna trecută limitarea gradului de îndatorare. Astfel, de la 1 ianuarie 209, pentru creditele în lei, nivelul maxim este de 40% din venitul net, şi de 20% la cele în valută. Soluția propusă este diferită și de sistmeul rate la dezvoltator, unde de regulă se cere un avans cuprins între 20 și 50% din valorea apartamentului, iar apoi în decurs de câțiva ani se plătește restul în diferite tranșe sau pe măsură ce lucrările avansează. 

„Înţelegem obiectivele BNR de a păzi integritatea sistemului financiar românesc, nu îl criticăm deloc, dar o combinaţie dintre regulile impuse de Banca centrală şi băncile comerciale creează situaţii neîntenţionate, în special pentru clienţii care nu obţin venituri din salarii, care nu pot accesa o finanţare tradiţională fie pentru că nu au avansul necesar, destul de mare pentru tineri, fie veniturile nu vin din salariul tadiţional şi nu sunt luate în calcul. Cu acest lucru în minte, am conceput un produs financiar, numit FlexAssist, care permie persoanelor care nu au un avns mare sau celor cu alte venituri să aiă acces la achiziţia unei proprietăţi rezidenţiale pe o perioadă de 30 de ani. Atâta timp cât ai un avans de 5%, ai parte de aceleaşi beneficii de proprietar precum cei care accesează un credit clasic”, ne-a declarat Martin Slabbert (foto), CEO Prime Kapital. 

Dobânda va fi similară cu cea practicată de băncile comerciale la creditele ipotecare pentru care cer avans de 25%, iar în evaluarea bonității cumpărătorului sunt luate în calcul veniturile provenite din toate sursele, inclusiv profitul unei afaceri, sumele rezultate din colaborări sau prestări servicii, onorarii profesionale, bonusuri sau dividende. 

Dezvoltatorul spune că nu va vinde mai mult de 20% apartamentele construite într-un proiect prin această metodă. Deşi avansul de 5% este la fel ca cel pentru Prima Casă, Slabbert spune că nu a avut în minte programul guvernamental care se adreasează aceleiaşi probleme, dar cu alte limitări. 

„Credem că va fi dificil pentru alţii să ne copieze. Băncile nu vor face acest lucru şi vor merge mai departe cu modelul lor şi nu credem că alţi dezvoltatori sunt pregătiţi să investească în modul în care o facem noi”, mai spune Martin Slabbert. Doar o singură familie va beneficia de această soluţie pentru achiziţia unui apartament. 

Două noi proiecte rezidenţiale 

Acest tip de finanţare este oferit de dezvoltator pentru achiziţia locuinţelor din proiectele pe care le construieşte. Unul dintre acestea este Avalon, un proiect cu aproape 800 de locuinţe localizat între Aviației și Pipera, și la care lucările de construcţie vor fi demarate la mijlocul anului viitor. 

Prime Kapital a scos la vânzare un număr limitat de apartamente, 39, din care jumătate au fost deja pre-contractate. Dezvoltatorul încurajează vânzarea de apartemente către utilizatorii finali şi a impus o limită: nu poţi cumpăra mai mult de un apartament în primele faze.

Preţul este atractiv şi vrem să descurajăm investitorii„, mai spune Slabbert. Până la demararea lucrărilor de construcţie, compania a început plantarea copacilor şi a amenajării spaţiului verde din complex. 

Un alt doilea proeict de locuinţe, şi pentru care documentaţia de urbanism pentru obţinerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) se află în dezbatere publică, va fi construit pe terenul fostei fabrici Marmura, din imediata apropiere a staţiei de metrou Jiului. Iar alte 2.500 de apartamente vor fi construite la Iaşi, pe terenul fostei fabrici TEBA, achiziţionat în vara acestui an. 

Despre piaţa rezidenţială, Slabbert mai spune că nu toate proiectele vor fi construite. „Cred că multe dintre proiecte sunt de slabă calitate, altele nu se vor realiza, pentru că se bazează pe avansurile clienţilor. Nu mă aştept ca tot ce este anunţat să şi fie construit”, ne-a mai declarat CEO-ul Prime Kapital. 

Prime Kapital este un dezvoltator, investitor şi operator imobiliar axat pe proiecte de retail şi Europa Centrală şi de Est. Fondatorii sunt Martin Slabber şi Victor Semionov, foşti executivi în cadrul NEPI. Pe plan local, compania are un parteneria cu fondul de investiţii MAS REI pentru dezvoltarea mai multor proiecte, în principal de retail, în micile şi marile oraşe din România. 

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...