1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

Extern

DGV: Brexit-ul fără acord poate afecta operaţiunile intracomunitare accizabile către şi dinspre Marea Britanie

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate avea impact asupra operaţiunilor transfrontaliere intracomunitare cu produse accizabile către, dinspre şi prin Regatul Unit, avertizează luni Direcţia Generală a Vămilor (DGV), într-un comunicat.

04 mar, 2019 | Agerpres

Companiile vizate sunt cele autorizate să deruleze operaţiuni cu produse accizabile în regim suspensiv de accize prin intermediul Sistemului de Control al Mişcărilor cu Produse Accizabile (EMCS) sau cu accize plătite în statul membru de expediţie, informează DGV. Astfel, expeditorii şi destinatarii autorizaţi trebuie să examineze noile lor obligaţii după data retragerii Marii Britanii din UE.

După Brexit, sistemul EMCS nu va mai fi aplicabil în cazul mărfurilor care circulă în regim suspensiv de la plata accizelor care provin din UE şi sunt expediate în Regatul Unit, sau celor care sunt expediate din Regatul Unit către UE.

După data de 30 martie 2019, aceste mişcări, ca şi cele cu accize plătite, urmează să fie tratate ca exporturi, respectiv puneri în libera circulaţie a mărfurilor, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013, de stabilire a Codului vamal al Uniunii, menţionează DGV.

Operatorii economici afectaţi sunt sfătuiţi să-şi organizeze activitatea astfel încât mişcările cu produse accizabile iniţiate în perioada următoare să fie închise în sistemul informatic înainte de data de 30 martie 2019, recomandă Direcţia Generală a Vămilor.

În continuare, DGV enumeră mai multe principii generale de operare după Brexit.

În primul rând, autorizaţiile emise în Regatul Unit nu vor mai fi valabile în statele membre UE, deci orice document administrativ electronic, document administrativ simplificat sau în procedură alternativă aprobat de autoritatea competentă din Regatul Unit înainte de data retragerii nu mai este o dovadă valabilă a statutului unional al mărfurilor.

Apoi, nu se pot face schimburi de mesaje electronice între statele membre şi Regatul Unit prin platformele de comunicaţii gestionate de Uniunea Europeană, cum ar fi EMCS, menţionează Direcţia Generală a Vămilor.

În al treilea rând, nu poate fi iniţiată o nouă mişcare intracomunitară de produse accizabile către sau dinspre Regatul Unit după data retragerii.

De asemenea, toate mişcările în curs de desfăşurare cu produse accizabile provenind din sau către Regatul Unit vor fi considerate, după data retragerii Marii Britanii, drept deplasări din sau către o ţară terţă, cu toate consecinţele aplicabile (de exemplu, statutul mărfurilor din afara UE, procedurile vamale aplicabile, confiscarea mărfurilor în caz de nerespectare), aminteşte DGV.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO