Diaconescu: Corupţia împiedică creşterea economică în ţările care trec prin tranziţie şi reforme

Corupţia împiedică creşterea economică în ţările care trec prin tranziţie şi reforme, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 10:32
Diaconescu: Corupţia împiedică creşterea economică în ţările care trec prin tranziţie şi reforme

„Toate ţările care trec prin tranziţie şi reforme ştiu că fenomenul corupţiei împiedică creşterea economică, are un impact negativ asupra mediului de afaceri şi afectează resursele publice disponibile pentru furnizarea de bunuri şi servicii”, a spus Diaconescu, la deschiderea oficială a conferinţei regionale privind reforma în Justiţie.

El a susţinut că în economia globalizată consecinţele corupţiei şi ale relei guvernanţe nu sunt numai locale şi pot avea ramificaţii multiple, imprevizibile.

„Aceste provocări trebuie să determine punerea unui accent special pe transparenţă şi responsabilitate”, a spus Diaconescu.

Ministrul a mai arătat că autorităţile, societatea civilă şi mediul privat trebuie să se implice în ceea ce priveşte economia.

„Este responsabilitatea guvernelor să creeze veritabile motoare de creştere economică, bazate pe o bună guvernanţă şi pe instituţii democratice. Este responsabilitatea societăţii civile monitorizarea activă a aplicării regulilor statului de drept şi a responsabilităţii la nivelul sectorului public. Dar este, de asemenea, responsabilitatea sectorului privat să-şi asume propria contribuţie la un climat de integritate şi etică în afaceri. Şi este responsabilitatea guvernelor, a societăţii civile şi a întreprinderilor să lucreze împreună pentru îndeplinirea tuturor acestor obiective în interesul cetăţenilor”, a afirmat Diaconescu.

El a arătat că România este pregătită să-şi asume angajamente concrete alături de celelalte guverne pentru promovarea transparenţei, luptei anticorupţie şi pentru elaborarea de noi tehnologii de consolidare a guvernanţei.

„În pofida nivelurilor diferite de integrare europeană a partenerilor săi, România continuă să pledeze pentru consolidarea cooperării regionale. Structurile lor trebuie să fie apte să contribuie la existenţa unor economii de piaţă funcţionale, sănătoase, în sud-estul Europei”, a mai spus Diaconescu.

El a amintit şi de parteneriatul pentru secolul XXI România-SUA.

„În timpul vizitei preşedintelui României la Washington am avut confirmarea caracterului strategic al relaţiei româno-americane prin semnarea Parteneriatului pentru secolul XXI. Obiectivul nostru pentru viitor este să dezvoltăm şi să consolidăm acest parteneriat strategic, fiind oportunităţi de cooperare mai ales în domeniul economic”, a menţionat Diaconescu.

Ministrul de Externe a participat la deschiderea conferinţei regionale privind reforma în Justiţie organizată de Biroul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA şi Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”.

La acest eveniment au mai participat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, şi procurorul Joseph „Beau” Biden al III-lea.

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din......
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...