1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

Diaconescu: MCV-ul nu va mai fi băgat în seamă, treptat-treptat, de actuala putere

Cristian Diaconescu se aşteaptă ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să nu mai fie "băgat în seamă" de actuala putere de la Bucureşti. "De la înălţimea unei majorităţi de 70% şi după ce ai huiduit cu 50 de mii de oameni liderii europeni aflaţi la Bucureşti, este greu de crezut că MCV-ul poate avea o foarte mare semnificaţie", spune la RFI consilierul prezidenţial.

07 ian, 2013 | RFI Romania

Cristian Diaconescu apreciază că "din punctul de vedere al unei instituţii româneşti, sigur, MCV-ul contează, având în vedere rezonanţa politică şi decizională pe care o poate avea în unele state membre în legătură cu România. Observ că acest Mecanism deranjează mulţi vectori politici în ţara noastră. Probabil că treptat-treptat nu va mai fi băgat în seamă, deoarece de la înălţimea unei majorităţi de 70% şi după ce ai huiduit cu 50 de mii de oameni liderii europeni aflaţi la Bucureşti, este greu de crezut că un Mecanism generat de Comisia Europeană poate avea o foarte mare semnificaţie".

Consilierul prezidenţial se aşteaptă ca Parlamentul să fie criticat în viitorul raport MCV, aşteptat la sfârşitul acestei luni: "Dacă mă întrebaţi pe mine, personal, ce rezonanţă poate să aibă această evaluare, vă pot spune că va fi într-adevăr preocupant. Este un raport care vine suplimentar, chiar şi faţă de Bulgaria, în relaţia cu Comisia Europeană. Va avea o semnificaţie politică, vor fi elemente de natură politică legate în special de Parlament şi mai puţin cele de funcţionare a sistemului judiciar, paradoxal, dar asta este!".

Viitorul MCV-ului

"Mă întreb dacă acest MCV nu ar fi existat, care ar fi fost în ultima perioadă, în faţa tuturor majorităţilor care s-au perindat pe la guvernare, atitudinea factorului politic românesc, cum s-ar fi comportat faţă de sistemul judiciar şi în general în relaţia răspundere penală-imunitate parlamentarii, Parlamentul şi alte instituţii ale statului, în condiţiile în care acest Mecanism şi această responsabilitate oarecum nu foarte semnificativă ar fi existat în România", continuă consilierul.

Cristian Diaconescu precizează că în momentul în care a avut "o funcţie instituţională", a solicitat partenerilor României "transferarea treptată a responsabilităţilor de monitorizare a sistemului judiciar către România. Deci o creştere a încrederii în ţara noastră, pentru că discutăm aici în termeni de credibilitate din foarte multe puncte de vedere şi nu neapărat încărcătura de dosare într-o instanţă sau alta. Acest lucru părea a căpăta contur şi exista o decizie a Comisiei Europene legată de faptul că cea mai mare parte a monitorizării pe MCV să se realizeze chiar de ţara în speţă. Sigur, după evenimentele de astă vară, toată această construcţie a căzut".

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO