Diferenţele dintre aşteptările vânzătorilor şi ale cumpărătorilor de pe piaţa office sunt între 5% şi 15%

Conform consultantului imobiliar Esop Consulting, cele mai mari proiecte aflate la vânzare pe piața birourilor din București necesită bugete între 17 milioane de euro și 150 milioane de euro și sunt bine poziționate, cu randamente bune din punctul de vedere al investiției. 
Răzvan Zamfir - mar, 07 mai 2019, 18:25
Diferenţele dintre aşteptările vânzătorilor şi ale cumpărătorilor de pe piaţa office sunt între 5% şi 15%

„Pentru a se realiza însă tranzacții pe acest segment de piață este nevoie de timp și flexibilitate în negocieri atât din partea proprietarilor, cât și din partea investitorilor. Cel mai mare număr de căutări îl înregistrează centrele de afaceri de peste un milion de euro, situate în zone ultracentrale sau de centru-nord, care au un yield ce depășește 7,5%”, susţine Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting.

Printre proiectele scoase la vânzare în Bucureşti se află portofoliul office al NEPI Rockcastle, format din 4 clădiri de 117.500 mp şi evaluat la circa 308 milioane de euro, dar şi Hermes Business Campus, parcul de birouri de 73.000 mp dezvoltat de Atenor şi evaluat la circa 150 de milioane de euro.

Ultima tranzacţie anunţată a fost preluarea proiectului office The Office din Cluj-Napoca, pentru circa 100 de milioane de euro, de fraţii Pavăl, care deţin retailerul DIY Dedeman de la parteneriatul format din antreprenorul Ovidiu Şandor şi NEPI Rockcastle, în cea mai mare tranzacţie cu clădiri de birouri din oraşele regionale.

Cu toate acestea, tranzacţiile de pe piaţa românească sunt destul de rare, câteva pe an, deşi portofoliul de produse de pe piaţa imobiliară a crescut şi s-a dezvoltat inclusiv din punct de vedere calitativ în ultimii ani.

Una dintre cauze, e distanţa de 5%-15% între așteptările proprietarilor și cerințele investitorilor.

„Această distanță poate fi depășită în urma eforturilor de negociere depuse de ambele părți alături de consultanți imobiliari”, spune Petrescu.

Yield-ul de pe piața birourilor a scăzut în ultima perioadă de la 7,5%, la 7,25%, chiar şi 7%, în avantajul investitorilor, dar rămâne cu circa două puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat pe pieţele poloneză sau cehă.

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Creci, director ADITBI: Modernizarea rețelei de termoficare ar costa 5 miliarde de euro, bani pe care Bucureștiul nu îi poate aloca
Adrian Creci, director ADITBI: Modernizarea rețelei de termoficare ar costa 5 miliarde de euro, bani pe care Bucureștiul ...
Modernizarea reţelei de termoficare din Capitală ar costa 5 miliarde de euro, bani pe care Bucureştiul de unul singur nu îi poate aloca niciodată în mod direct, a declarat directorul general al......
Bursa de la București a câștigat 3,5 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la București a câștigat 3,5 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 3,55 miliarde de lei din capitalizare, respectiv ...
Report de peste 5,59 milioane de euro la Joker
Report de peste 5,59 milioane de euro la Joker
Un report în valoare de peste 27,54 milioane lei (peste 5,59 milioane de euro) este în joc la categoria I a jocului Joker.
Adevărate maşini de făcut bani: cât câştigă pe minut giganţii tech precum Amazon sau Apple
Adevărate maşini de făcut bani: cât câştigă pe minut giganţii tech precum Amazon sau Apple
Companiile Big Tech, spre deosebire de alte industrii, au avut un an foarte bun în 2020, deoarece pandemia de coronavirus ...