Digi Communications raportează o pierdere de 17,6 milioane de euro în primul trimestru

Digi Communications a raportat în primul trimestru pierderi de 17,64 milioane de euro, faţă de un profit de 14,8 milioane de euro pe care l-a obținut în aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate miercuri la Bursa de Valori București.
Lidia Neagu - mie, 15 mai 2019, 17:29
Digi Communications raportează o pierdere de 17,6 milioane de euro în primul trimestru

Compania a avut pierderi şi din diferenţele de curs valutar, respectiv 10,8 milioane de euro faţă de un câştig de 2,2 milioane de euro pe care l-a raportat în primele trei luni din 2018 în condițiile în care leul s-a depreciat cu aproximativ 1,7%, iar forintul s-a depreciat cu aproximativ 2,2%.

Veniturile au urcat în perioada analizată cu 20,8%, de la 232 milioane de euro la 281 milioane de euro. Veniturile din România pentru perioada de trei luni încheiată la data de 31 martie 2019 au fost de 180,5 milioane de euro, prin comparație cu 163,1 milioane de euro pentru perioada de trei luni încheiată la data de 31 martie 2018, o
crestere de 10,7%.

„Creșterea veniturilor din România a fost determinată atat de cresterea preturilor pentru serviciile de telecomunicatii incepand cu Martie 2019 si de o creștere a numărului de RGU pentru servicii de televiziune prin cablu și internet și date fixe și o creștere a ARPU pentru servicii de telecomunicații mobile”, se arată în raportul de la bursă.

EBITDA ajustată a fost de aproximativ 90,7 milioane EUR, inclusiv rezultatele consolidate ale Invitel, în creștere cu 17,1% față de aceeași perioadă a anului 2018 (77,5 milioane EUR la 31 martie 2018).

România se menține ca piață principală a grupului, generând 64,4 % din veniturile acestuia, pe locul al doilea fiind Ungaria (cu 19,6%), urmată de Spania (14%) și Italia (2%).

Veniturile din Ungaria pentru primul trimestru au fost de 55,0 milioane de euro, în creștere cu  47,5%. Companie pune această creștere, în principal, pe seama achiziției Invitel de la 30 mai 2018 și creșterii preturilor pentru serviciile de internet incepand cu martie 2019.

Cel mai ridicat ritm de creştere a fost înregistrat pe piaţa din Spania, respectiv 50,6%, ceea ce a dus veniturile la 40,5 milioane de euro.

”Anul 2019 este un an important atât pentru principalele două piețe ale grupului, cât și pentru operațiunile din Spania. În România, vom continua extinderea rețelei de telefonie mobilă și întărirea poziției pe piața serviciilor mobile. În Ungaria, lansăm în curând serviciile de telefonie mobilă, pe o piață matură și într-un context competitiv complex. Ținând cont de nevoile în creștere ale clienților noștri și de evoluția generală a sectorului comunicațiilor electronice, ne dorim să menținem ritmul de dezvoltare din ultimii ani”, a declarat Serghei Bulgac, CEO al Grupului Digi Communications.

Veniturile din activitatea de cablu TV în România au crescut de la 46,5 milioane de euro la 51 milioane de euro, cele din telefonie au fost de 51,8 milioane de euro, iar cele din internet și date – 46,65 milioane de euro. 

La 31 martie 2019, Grupul avea datorii curente nete de 369.961 de euro (în scăere față de 31 decembrie 2018 când avea 459.872 de euro). Ca urmare a volumului si naturii activitatii de telecomunicatii, datoriile curente depasesc activele circulante. O mare parte a datoriilor curente este generata de activitatile de investitii.

„Conducerea consideră că Grupul va genera fonduri suficiente pentru a acoperi datoriile curente din veniturile viitoare”, se mai arată în raport.

În total, pe cele patru piețe, Grupul înregistrează o creștere a RGU de 1,76 milioane, inclusiv unitățile generatoare de venit ale Invitel, și depășește pragul de 15 milioane RGU. Astfel, dacă în trimestrul I al anului 2018, Grupul înregistra 13,45 milioane RGU, un an mai târziu, numărul total de unități generatoare de venituri ajungea la 15,2 milioane.

Termenul de RGU este folosit pentru a desemna contul de abonat al unui client în legătură cu unul dintre serviciile companiei. Un client individual poate reprezenta unul sau mai multe RGU-uri în funcție de numărul de servicii la care se abonează.

În România numărul de RGU din serviciile de telecomunicații mobile a crescut cu 0,9%, la 3,4 milioane, iar ARPU din aceste servicii au urcat cu 7%, la 4,6 euro pe lună.

Numărul de RGU din serviciile de televiziune prin cablu a crescut cu 10,3%, de la trei milioane în primul semestru al anului trecut la 3,39 milioane.

Grupul a raportat creșteri de 11,3 % la abonamentele pentru serviciile de internet fix (2,6 milioane RGU la 31 martie 2019 față de 2,3 milioane RGU, pentru perioada similară a anului anterior).

În ceea ce privește serviciile de telefonie mobilă, Digi este lider la portări, cu circa 37,5% din piața portabilității, totalizând 84.419 numere portate în rețeaua Digi Mobil, în primele trei luni ale anului. Raportat la aceeași perioadă a anului anterior, rețelele de telefonie fixă și mobilă ale Grupului au atras, prin serviciul de portare, cu 26,8 % mai multe numere fixe și mobile față de aceeași perioadă a anului anterior (89.713 numere portate, în primul trimestru al anului 2019, față de 70.717 numere, în aceeași perioadă a anului 2018). 

În Ungaria, veniturile filialei Digi Hungary (inclusiv Invitel) s-au majorat până la 55 milioane de euro, iar Digi și-a consolidat poziția de lider pe segmentul de servicii pay-tv. Pe segmentul serviciilor de internet fix, Digi este al doilea operator, în timp ce pe segmentul serviciilor de comunicații fixe (pay-tv, internet, telefonie fixă), Digi Ungaria înregistrează o creștere a RGU de 56% (la 2,1 milioane unități generatoare de venituri).

Spania și Italia au înregistrat o creștere importantă, de 42%, a numărului de abonați la serviciile de telefonie mobilă, ajungând de la 1,2 milioane RGU, la 31 martie 2018, la 1,7 milioane RGU, la 31 martie 2019. Digi Spania s-a poziționat ca lider al pieței MVNO (operator virtual de servicii de telefonie mobilă), după rata de creștere a numărului de abonați, și este cel de-al cincilea operator de telefonie mobilă pe piața iberică, beneficiind, totodată, de o prezență tot mai extinsă în teritoriu.

În primul trimestru al anului, aproximativ 89.000 de numere de telefonie mobilă s-au portat în rețeaua Digi Spania, istoric cel mai bun rezultat trimestrial al Digi Spania, fiind al doilea operator din piața de telefonie mobilă spaniolă în funcție de numărul net de clienți portați în rețea în această perioadă. Pe cele două piețe europene mature, serviciile Digi se adresează atât diasporei românești, cât și clienților locali.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...