Digitalizarea umple statul de ridicol: sistemele ANAF și ghiseul.ro nu se pupă. Românii se trezesc cu datorii, deși au plătit la timp

Mai mulți contribuabili ne-au semnalat zilele acestea că deși nu figurau cu datorii la ANAF, conform situației personale consultate în Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziție de Fisc, pe instrumentul de plată a taxelor către stat ghiseul.ro apar cu datorii. 
Ionut Tudorica - Dum, 12 iul. 2020, 18:25
Digitalizarea umple statul de ridicol: sistemele ANAF și ghiseul.ro nu se pupă. Românii se trezesc cu datorii, deși au plătit la timp

Mai multe persoane ne-au semnalat că odată cu unirea Spațiului Privat Virtual (SPV) de la ANAF cu site-ul de plăți al statului ghiseul.ro, au avut parte de surprize. Sumele de plată dintre cele două platforme ale statului nu sunt aceleași. Iar în situațiile cele mai grave, oamenii s-au trezit datori pe conturile de ghiseul.ro, deși își achitaseră dările, fapt confirmat în SPV.

Urmare a acestor semnale, ECONOMICA.NET a contactat Biroul de Presă al ANAF pentru explicații încă din 29 iunie. Până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Dacă pe cale oficială nu s-a putut, unul dintre plătitorii care au semnalat problema a reușit să obțină un răspuns neoficial, care arată măcar unul dintre motivele sperieturii pe care contribuabilii o trag în momentul în care văd date diferite între ANAF și ghiseul.ro:  ANAF nu ar fi împărțit încă banii plătiți de cetățeni pe anul trecut în contul unic pe fiecare destinație de plată în parte. Adică banii nu au fost direcționați către pensii, sănătate, impozit pe profit, TVA etc., motiv pentru care aceste conturi trimit semnale false că nu au fost plătite.

Dacă mai lipsea ceva, problema nu e necunoscută de ANAF. În contul de plată personal de de ghiseul.ro funcționarii statului au strecurat un soi de disclaimer, care sună astfel:

„În cazul încare observați neconcordanțe între sumele pe care știți că le datorați instituției și cele afișate în Ghiseul.ro vă rugăm să contactați A.N.A.F aici”.

Contribuabilii sunt astfel îndemnați, chiar dacă și-au achitat toate dările obligatorii către stat, să mai sune odată la ANAF sau să trimita un formular. În acest link găsiți toate formele pentru contactarea instituției.

Digitalizarea statului este printre cele mai mari priorități declarate ale guvernului Orban. Ministrul Finanțelor, și coordonatorul ANAF, Florin Cîțu, a declarat în multe rânduri că digializarea e singura formă prin care statul se poate reforma realmente. 

Contribuabilii pot plăti taxele la ANAF online, cu cardul, din Spațiul Privat Virtual direct pe portalul de plăți Ghiseul.ro, în urma unei integrări a celor două sisteme, care s-a făcut abia în iunie 2020.

Intenția

Plata a fost introdusă pentru toate tipurile de creanțe fiscale care se pot plăti cu cardul prin Sistemul Național Electronic de Plăți, iar instrucțiunile pot fi găsite AICI.

La apăsarea butonului ”Afișare obligații restante”, se afișează lista obligațiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro și care cuprinde peste 30 de poziții, de la impozitul pe venituri, la contribuții, accize colectate și până la plata unor penalități.

La apăsarea butonului „Plătește”, utilizatorul este direcționat către serviciul de plată online al platformei ghiseul.ro, unde se bifează căsuța „Aprob plata și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare” si butonul „PLATESTE”. Din această pagină nu mai există posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...