DIICOT: Sechestru extins pe averea lui Ioan Niculae

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost chemat miercuri la DIICOT, unde procurorii l-au anunţat că a fost extins sechestrul asigurator asupra altor bunuri ale acestuia, în dosarul Romgaz, în care prejudiciul este de peste 130 de milioane de euro.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 15:15
DIICOT: Sechestru extins pe averea lui Ioan Niculae

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au pus sechestru asigurator asupra unor noi bunuri ale lui Ioan Niculae, reprezentant al SC Interagro SA, şi Domniţa Niculae (fosta soţie), respectiv un imobil situat în localitatea Buşteni; precum şi asupra unui teren care îi aparţine Nicoletei Toncea (actuala iubită).

De asemenea, procurorii au pus sechestru şi pe bunuri ale altor inculpaţi din acest dosar: 14 imobile din judeţul Argeş şi un imobil din judeţul Giurgiu, care aparţin lui Stelian Bănăţeanu, fost director general adjunct al Direcţiei de politici industriale din cadrul Ministerului Economiei; un imobil din judeţul Călăraşi şi unul din judeţul Ilfov, ce aparţin lui Eugen Georgescu, fost vicepreşedinte ANRE; două imobile din Braşov ale lui Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat în cadrul Ministerul Economiei; un imobil din Voluntari, proprietate a Ioanei Arpad, fost secretar general adjunct în Ministerul Economiei şi membru/ preşedinte al AGA/CA Romgaz; un imobil în Constanţa şi unul în judeţul Ilfov, ce aparţin lui Tudor Şerban, fost de secretar de stat pentru energie în Ministerul Economiei.

Ioan Niculae a fost pus sub acuzare în acest dosar alături de alte 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din municipiul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale. Printre cei acuzaţi se află şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Acuzaţiile au fost schimbate apoi în sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Ulterior, procurorii DIICOT au extins urmărirea penală în dosarul Romgaz şi l-au pus sub acuzare pe Ioan Niculae pentru că a înstrăinat mai multe bunuri pe care procurorii instituiseră sechestru asigurător, ajutat de Domniţa Niculae (fosta soţie), Adina Elena Niculae (fiică) şi Nicoleta Mariana Toncea (actuala iubită).

În sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional.

Procurorii susţin că persoanele puse sub acuzare au aprobat livrarea de către Romgaz a unor cantităţi considerabile de gaze naturale către societatea InterAgro, deţinută de Ioan Niculae, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de Romgaz, cu eludarea reglementărilor legale în materie, precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.

Se mai reţine că activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale, arată DIICOT.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...