Dijsselbloem: Eurogrupul va respinge propunerea CE de creare a unei funcţii de ministru european al Economiei şi Finanţelor

Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, aflat la final de mandat, a declarat joi că miniştrii de Finanţe din zona euro vor respinge probabil propunerea Comisiei Europene vizând crearea unei funcţii de ministru european al Economiei şi Finanţelor, care ar cumula funcţiile de vicepreşedinte al Comisiei şi preşedinte al Eurogrupului, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 07 dec. 2017, 13:01
Dijsselbloem: Eurogrupul va respinge propunerea CE de creare a unei funcţii de ministru european al Economiei şi Finanţelor

Miercuri, Comisia Europeană a publicat o comunicare (un aviz fără valoare juridică destinat orientării dezbaterilor – n. r.) cu privire la noi instrumente bugetare cu care ar putea fi dotată zona euro, inclusiv o propunere mai veche vizând crearea, până la sfârşitul lui 2019, a unei funcţii de ministru european al Economiei şi Finanţelor, care ar cumula funcţiile de vicepreşedinte al Comisiei şi cea de preşedinte al Eurogrupului, această situaţie fiind permisă în temeiul tratatelor UE în vigoare.

‘Cred că Eurogrup va insista să aibă propriul său preşedinte. Există o tendinţă puternică în Eurogrup că ar trebui să existe o distincţie între rolul Eurogrupului – care este un grup de miniştri – şi rolul Comisiei Europene – care este gardianul tratatelor’, a afirmat Jeroen Dijsselbloem în faţa Comisiei economice a Parlamentului European.

Ideile Comisiei Europene privind noul rol sunt ‘foarte extinse şi destul de vagi’.

Conform documentului publicat miercuri de forul comunitar, noul ministru ‘va fi responsabil pentru identificarea politicii fiscale adecvate pentru zona euro ca întreg’.

‘Asta înseamnă că ministrul european al Economiei şi Finanţelor obţine controlul asupra bugetelor naţionale? Ar fi un pas imens dar ar provoca de asemenea probleme majore’, a declarat Dijsselbloem, citând temerile privind problemele constituţionale.

Majoritatea banilor cheltuiţi de guverne merg spre politici care sunt complet de competenţă naţională, cum ar fi îngrijirea sănătăţii, asigurări sociale, pensii şi educaţie. ‘Dacă ar exista o asemenea influenţă directă asupra bugetului, ar trebui să existe şi o oarecare influenţă asupra modului în care sunt cheltuiţi banii’, a subliniat oficialul.

Luni, ministrul portughez de Finanţe, Mario Centeno, a fost ales preşedinte al Eurogrupului, a anunţat Consiliul Uniunii Europene, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Twitter. Noul preşedinte ‘îşi va prelua atribuţiile începând din 13 ianuarie 2018’, a precizat Consiliul Uniunii Europene.

Patru dintre cei 19 miniştri de Finanţe din zona euro au candidat la postul ocupat în prezent de olandezul Jeroen Dijsselbloem: portughezul Mario Centeno, letona Dana Reizniece-Ozola, slovacul Peter Kazimir şi luxemburghezul Pierre Gramegna.

Mario Centeno a fost desemnat câştigător de omologii săi din zona euro la finalul celui de-al doilea tur de scrutin în faţa luxemburghezului Pierre Gramegna, după ce ceilalţi doi candidaţi au fost eliminaţi în primul tur.

Postul de preşedinte al Eurogrupului reprezintă una din acele poziţii importante la Bruxelles, alături de cele de preşedinţi ai celor trei mari instituţii UE: Jean-Claude Juncker (Comisia Europeană), Donald Tusk (Consiliul), Antonio Tajani (Parlamentul) şi Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Prin reunirea responsabilităţilor existente şi a cunoştinţelor de specialitate disponibile, acest nou post ar îmbunătăţi coerenţa, eficienţa, transparenţa şi răspunderea democratică a procesului de elaborare a politicilor economice pentru UE şi zona euro, cu respectarea deplină a competenţelor naţionale, consideră CE.

Ajungerea la o înţelegere comună privind rolul ministrului până la jumătatea anului 2019 ar permite înfiinţarea acestui post odată cu formarea următoarei Comisii. În momentul respectiv, Eurogrupul ar putea decide, de asemenea, să aleagă respectivul ministru în funcţia de preşedinte pentru două mandate consecutive, în vederea alinierii mandatelor, apreciază CE.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...