Din 120 de ţări monitorizate, România e singura cu un sistem de securitate socială exclusiv în cârca salariatului – BNS

Din 120 de ţări monitorizate, în care există un sistem de securitate socială dezvoltat, niciuna nu a lăsat plata contribuţiilor sociale exclusiv "în cârca salariatului", aşa cum vor să procedeze autorităţile din România, a susţinut, miercuri, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 13 sept. 2017, 13:04
Din 120 de ţări monitorizate, România e singura cu un sistem de securitate socială exclusiv în cârca salariatului - BNS

Mai mult, există trei ţări în care sistemul de securitate socială este asigurat în întregime de angajator, respectiv Islanda, Rusia şi Ucraina.

Potrivit lui Dumitru Costin, măsura transferării contribuţiile sociale integral în sarcina angajatului, care se va aplica în România de la 1 ianuarie 2018, încalcă flagrant convenţii internaţionale ratificate de statul român cu privire la sistemele de securitate socială, recomandări ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii sau directive europene.

Totodată, el a atras atenţia asupra faptului că toate riscurile demografice şi de sustenabilitate a sistemului de pensii şi a celui de sănătate vor fi transferate către salariat. În plus, aplicarea acestei măsuri va duce la împovărarea angajatului şi la diminuarea veniturilor sale.

„Rămân fără finanţare asigurările de şomaj, rămân fără finanţare asigurările în caz de accidente de muncă şi boli profesionale. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat ieri, la Orăştie! Acolo au avut şi vor avea în continuare de suferit oameni. Acolo vor apărea costuri, spitalizări, recuperări medicale. Cine va acoperi aceste tipuri de costuri? De asemenea, rămân fără finanţare sistemele de garantare a creanţelor salariale în cazul insolvenţei angajatorului şi totodată asigurările pentru concedii medicale şi indemnizaţii. Această translatare a contribuţiilor doar pe angajat va duce la o măsură care va afecta veniturile nete ale acestora”, a avertizat Costin.

Preşedintele BNS a precizat că, la ora actuală, contribuţiile sociale sunt suportate în proporţie de 42% de către angajat şi 58% de către angajator, faţă de anul viitor, când totalul contribuţiilor sociale va trebui să fie plătit exclusiv de angajat.

Dumitru Costin a adăugat că sistemul de securitate socială din România în 2018 va avea două componente majore şi anume bugetul de asigurări sociale, cu fondul public de pensii, în care rămâne un singur contribuabil, respectiv angajatul, care va plăti o contribuţie de 25% din salariul brut, şi fondul naţional unic de asigurări de sănătate, la care, de asemenea, angajatul va contribui cu 10%.

„BNS propune păstrarea actualului sistem de securitate socială, păstrarea mecanismului actual de finanţare şi identificarea, împreună cu partenerii sociali, de către Guvern, împreună cu patronate şi sindicate, a acelui pachet de măsuri care să ducă la creşterea sustenabilităţii sistemului, dar şi a gradului de adecvare a prestaţiilor. De asemenea, o a două teză majoră, asupra căreia atragem atenţia, este nevoia de modificare, în regim de urgenţă, a legii evaziunii fiscale şi a Codului Fiscal, conform deciziei CCR 363/2015, respectiv reintroducerea răspunderii penale pentru reţinerea şi nevirarea impozitelor cu reţinere la sursă şi concomitent completarea Codului Fiscal, prin indicarea, în mod concret, a impozitelor, taxelor, contribuţiilor cu reţinere la sursă”, a explicat Costin.

Blocul Naţional Sindical a lansat miercuri campania socială „Nu experimentelor sociale pe români!”, care doreşte, pe de o parte, să atragă atenţia asupra felului în care aceştia sunt subiecţi ai unui experiment social, iar pe de altă parte să stopeze situaţia ca România să devină unica ţară din lume în care contribuţiile sociale sunt aruncate doar pe umerii angajaţilor.

Campania se adresează tuturor românilor, actuali sau viitori beneficiari ai sistemului de asigurări sociale, indiferent dacă aceştia sunt sau nu membri de sindicat, indiferent dacă sunt angajaţi, şomeri, elevi, studenţi, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

„Intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului este una care dovedeşte felul în care actualii guvernanţi ignoră nu doar legislaţia europeană şi internaţională în vigoare, dar şi nevoile şi drepturile cetăţenilor români, obligaţi să fie cobai pentru măsuri şi politici netestate nicăieri în lume”, afirmă reprezentanţii BNS.

Te-ar mai putea interesa și
Drumarii solicită majorări salariale pentru că asigură permanența în caz de incidente pe drumurile publice
Drumarii solicită majorări salariale pentru că asigură permanența în caz de incidente pe drumurile publice
Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”, care reunește angajați ai CNAIR, solicită remunerarea corespunzătoare a drumarilor care intervin 24 de ore pe zi, în caz de situații neprevăzute pe......
A fost atins pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu o singură doză
A fost atins pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu o singură doză
Pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză a fost depăşit sâmbătă, a anunţat sâmbătă Comitetul ...
Cum te ferești de condițiile proaste din spitale cu 70 de lei pe lună. Spitalizare în condiții bune și operații complicate asigurate la 170 de lei pe lună
Cum te ferești de condițiile proaste din spitale cu 70 de lei pe lună. Spitalizare în condiții bune și operații complicate ...
Groupama Asigurări a lansat recent un produs axat exclusiv pe acoperirea spitalizărilor și a intervențiilor chirurgicale. ...
Încă o victorie pentru SpaceX, firma lui Musk, în lupta pentru câștigarea contractului cu NASA pentru construirea modulului de aselenizare. Bezos este marele pierzător
Încă o victorie pentru SpaceX, firma lui Musk, în lupta pentru câștigarea contractului cu NASA pentru construirea modulului ...
NASA nu a încălcat reglementările în vigoare atunci când a ales compania SpaceX pentru a construi viitorul său modul ...