1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Din ce exporturi îşi câştigă banii ţările lumii. O altfel de hartă politică

Un catalog al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a stat la baza unei altfel de hărţi politice a lumii, în care culorile ţărilor sunt codificate după tipul mărfurilor celor mai valoroase care merg la export.

17 mai, 2014 | ECONOMICA.net

„Europa pare să fie atelierul lumii, regiunea unde se fac cele mai multe dintre echipamentele industriale şi vehiculele motorizate ale lumii", scrie Business Insider, ca introducere la harta lumii, colorată corespunzător cu tipul mărfurilor care fac obiectul celor valoroase exporturi ale ţărilor de pe Pământ.

A fost folosită terminologia din catalogul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), unde România apare ca mare exportatoare de, în ordine: „maşini, utilaje şi echipamente, metale şi produse metalice, textile şi încălţăminte, chimicale şi o largă varietate de produse manufacturate d civile şli militare".

Pe harta Business Insider, în spaţiul României scrie „metale şi produse metalice, iar codul de culoare ce i-a fost rezervat mai adaugă şi minerale.

Prin urmare, pentru mai multă precizie, harta trebuie citită împreună cu catalogul de pe site-ul CIA.

Iată Europa

 

 

 

Orientul Apropiat şi Mijlociu este dominat de culoarea petrolului, dar găsim şi acolo ceva surprize, precum căpşunile din Palestina.

 


 Interesantă este şi harta Asiei, unde Afganistanul câştigă cel ma mult din exportul de opiu, iar India din cel de pietre preţioase (prelucrate).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO