Dinamismul pieţei imobiliare din România va continua şi în 2018. Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov vor fi noi motoare de creştere – Colliers

România a înregistrat un an 2017 foarte bun din punct de vedere al pieţei imobiliare, în contextul unei creşteri economice care a depăşit performanţele celorlalte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), iar dinamismul pieţei va continua şi pe parcursul anului 2018, fiind dublat de noi cereri şi tendinţe în Capitală şi mai ales în marile oraşe regionale din ţară, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 22 feb. 2018, 09:57
Dinamismul pieţei imobiliare din România va continua şi în 2018. Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov vor fi noi motoare de creştere - Colliers

Economia românească a crescut anul trecut cu 7%, faţă de 2016, cel mai mare avans din 2008 până în prezent, arată primele estimări publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.

”Principalul factor care susţinut consumul a fost creşterea salariilor, venită ca urmare a măsurilor luate de guvern şi a încordării pieţei muncii, care credem că se va dovedi a fi sustenabilă prin prisma diferenţei mai mari dintre productivitate şi costul forţei de muncă din România faţă de ţările din regiune”, se arată în raport.

În acest an, creşterea economiei va încetini până la un nivel mai sustenabil, spre 5%, ca urmare a reducerii stimulentelor fiscale, a înăspririi politicii monetare, a accelerării inflaţiei şi a unui leu mai slab, aspecte ce vor pune presiune şi pe încrederea consumatorilor, nu doar pe salariile reale, consideră Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

”De asemenea, ne aşteptăm ca marile oraşele regionale din România – Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov – să contribuie cu o pondere mai mare la PIB în următorii ani: buna calitate a vieţii pe care o oferă acestea influenţează mişcarea migratorie a populaţiei în defavoarea Capitalei, iar costurile operaţionale scăzute şi numărul mare de studenţi din domeniul IT&C ar putea determina marile companii să se extindă în restul ţării”, a declarat Silviu Pop.

Anul trecut, creşterea economică a încurajat interesul investitorilor pentru România, ceea ce a dus la o îmbunătăţire calitativă a pieţei. Totuşi, prelungirea fazei de negociere a amânat unele tranzacţii pentru 2018, lichiditatea din 2017 rămânând aproape neschimbată la 960 milioane euro, potrivit raportului.

”Cele mai mari tranzacţii au fost parteneriatul dintre Iulius Group şi Atterbury Europe – estimat la 200 milioane euro – şi vânzarea hotelului Radisson Blu către Cerberus Capital Management şi Revetas Capital (169 milioane euro)”, se arată în raport.

2018 va reprezenta un an de cotitură pentru piaţa de investiţii, mai ales din prisma segmentului de birouri, potrivit Colliers. Astfel, dacă până acum erau tranzacţionate clădiri de birouri cu o suprafaţă medie de 20.000 mp, pentru perioada următoare sunt incluse proiecte cu o suprafaţă medie de peste 50.000 mp.

”Prin urmare, volumul de investiţii pe piaţa de birouri ar putea creşte de la 160 milioane euro în 2017 la 500 milioane euro în 2018. De asemenea, volumul total de investiţii estimat pentru anul acesta va depăşi pragul de un miliard euro, iar randamentele pentru proiectele de retail, birouri şi industrial ar putea scădea cu 25-50 puncte de bază”, se arată în raport.

În Bucureşti, piaţa de birouri a avut parte de o creştere moderată, înregistrând noi livrări de 123.000 mp ce au dus stocul de spaţii moderne la un total de 2,3 mil. mp. Această valoare este mai mică decât estimările iniţiale şi este rezultatul întârzierilor provocate de lipsa forţei de muncă, de obţinerea avizelor de construcţie şi de dezvoltatorii care au dorit să-şi îmbunătăţească rata de preînchiriere a proiectelor, potrivit raportului.

”Cu toate acestea, suprafaţa totală închiriată în spaţii de clasa A a însumat 320.000 mp, iar cererea nouă a depăşit pragul de 150.000 mp, valoarea din urmă fiind un maxim al ultimilor ani. Segmentul de IT&C a rămas principalul motor al cererii, generând 44% din activitatea de închiriere (140.000 mp). Cele mai active zone au fost Floreasca/Barbu-Văcărescu şi CBD (Central Business District) – 19% din totalul tranzacţiilor, urmate de Piaţa Presei/Expoziţiei şi Centru-Vest”, se arată în raport.

Dezvoltatorii devin din ce în ce mai prudenţi, astfel că anul acesta în Capitală vor fi livraţi 185.000 mp de birouri clasa A, cererea totală fiind estimată în jurul a 300.000 mp, iar cea netă la 135.000 mp.

”Problema infrastructurii cu care se confruntă zona de nord a Bucureştiul va determina extinderea stocului din zone precum Centru-Vest sau îndreptarea atenţiei către noul pol din Expoziţiei. Totodată, atractivitatea oraşelor regionale va fi, la rândul ei, susţinută de un pipeline generos: dacă în prezent stocul total de birouri din cele patru mari oraşe regionale este de 3,5 ori mai mic decât cel al Bucureştiului, acesta va creşte în 2018 cu 150.000 mp, fapt ce va reduce ecartul faţă de Capitală”, se arată în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru (break even) în 2024, în condiţiile în care oferta consistentă la......
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...