Dîncu: Parlamentul va putea adopta Codul administrativ în primul semestru al anului viitor

Vicepremierul Vasile Dîncu s-a declarat convins că Parlamentul va adopta Codul administrativ în primul semestru al anului viitor, ceea ce va permite existenţa unei "biblii" a administraţiei, unitare şi uşor de urmărit de către primari, informează Agerpres. 
Economica.net - Dum, 20 nov. 2016, 14:13
Dîncu: Parlamentul va putea adopta Codul administrativ în primul semestru al anului viitor

„Parlamentul următor, bineînţeles, este cel care are ultimul cuvânt. Va mai putea să aducă unele modificări, dar credem – eu sunt foarte sigur – că acest cod va fi aprobat, până la urmă, în primul semestru al anului viitor şi vom avea, în sfârşit, un fel de biblie a administraţiei, uşor de urmărit, în care şi primarii – de exemplu, primarii din mediul rural – vor putea să se orienteze. Pentru că foarte multe condamnări pentru conflict de interese, de exemplu, au fost făcute şi din cauza necunoaşterii. Un primar de la ţară nu ştia, de exemplu, că nu poate să îşi angajeze o rudă într-un anumit post”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, duminică, la Digi24.

Vasile Dîncu a subliniat că elaborarea Codului administrativ este una dintre realizările Guvernului actual, adăugând că în momentul în care reforma este orchestrată dinspre organismele internaţionale sau dinspre Capitală durează „destul de mult”, „se face sistematic, pe etape”.

În context, el a explicat că atunci când a cerut departamentelor din MDRAP să realizeze Codul administrativ, i s-a replicat că acest lucru ar putea dura vreo doi ani.

„După insistenţele mele şi pentru că i-am entuziasmat – pentru că blocajul administrativ poate să fie perfect în faţa unui ministru – am reuşit să facem în şase luni, să finalizăm acest cod administrativ. Asta înseamnă gruparea tuturor legilor care definesc administraţia într-un singur document. Erau mii de iniţiative legislative, adaptări. (…) În domeniul incompatibilităţilor, al conflictului de interes sau abuzului în serviciu sunt 900 de pagini de diverse regulamente, legi, ordonanţe. 250 la număr sunt toate. Unele se bat cap în cap – deci, era clar că trebuie să punem o ordine în acestea, să avem un document cuprinzător în care să eliminăm referinţa la referinţă, la referinţă şi aşa mai departe”, a punctat Dîncu.

Vicepremierul a mai spus că documentul sintetizează toate legile din domeniul administraţiei, legi care „aveau nişte subterane extraordinar de dezvoltate”.

„Ştiam că este un mandat scurt, ştiam că peste 12 luni o să predăm fotoliile goale, aşa cum am promis, ştiam că nu se poate schimba România, însă am pornit de la un scenariu optimist, acela că vom pune bazele schimbării rapide a administraţiei”, mai arătat el.

Vasile Dîncu a anunţat, pe 17 octombrie, că proiectul Codului administrativ al României a fost finalizat şi include un capitol referitor la incompatibilităţi, care „luminează” o parte din ceea ce era ambiguu în legislaţie până în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...