Dinozaurii de pe căile ferate române. Pe ce rute circulă cele mai vechi trenuri ale CFR Călători FOTO

Pe căile ferate române încă mai circulă trenuri construite la fosta fabrică Malaxa în secolul trecut. Dar acestea nu sunt cele mai vechi trenuri utilizate de către CFR Călători. Cea mai veche cale ferată montană din Sud-Estul Europei încă mai poate fi parcursă într-un tren de epocă.
Economica.net - vin, 28 oct. 2016, 21:04
Dinozaurii de pe căile ferate române. Pe ce rute circulă cele mai vechi trenuri ale CFR Călători FOTO

Surse foto: oravita-anina.eu, Facebook.

Imagini cu trenuri Malaxa aflate în circulaţie au făcut senzaţie recent pe reţelele de socializare. „Nu e o fantomă. Nici un tren pentru deţinuţi. Nici un exponat de muzeu. Osia de făcută de Malaxa, carcasa e recuperată de la fiare vechi şi circulă, din când în când, atunci când nu rămâne în pană pe traseu, pe căile ferate române. Între Medgidia şi Tulcea. Absolut autentic!”, remarcă un utilizator Facebook.

Altul comentează că pentru infrastructura din România, Malaxele sunt perfecte. „Avem linii cu viteze maxime de 60-80 km/h, mă refer la liniile secundare. Aceşti dinozauri se pretează perfect pentru aşa ceva”, spune acesta.

„Aceste automotoare sunt modernizate cu motoare şi transmisie modernă MAN şi Volvo, fiind mai fiabile decât celebrele Săgeata Albastră-Siemens. Din păcate sunt uzate moral, dar tehnic sunt impecabile”, este de părere un utilizator al reţelei de socializare, care mai spune că tot trenuri făcute de Malaxa circulă iarna între Constanţa şi Mangalia (galerie foto).

Sigure pentru călători

Contactaţi de către ECONOMICA.NET, reprezentanţii CFR Călători au confirmat că circulaţia trenurilor pe ruta Medgidia – Tulcea se realizează în extrasezon cu trenuri formate din automotoare 700 -Malaxa. În sezonul estival mai circulă suplimentar o pereche de trenuri  (1 tur/1 retur) formate din automotoare Desiro (Săgeata Albastră) Bucureşti – Medgidia – Tulcea şi retur, au adăugat reprezentanţii companiei de transport feroviar.

Ei au dat asigurări că aumotoarele Malaxa sau subansamblurile existente în structura lor pot fi menţinute în circulaţie numai dacă îndeplinesc caracteristicile tehnice de siguranța circulaţiei pe infrastructura feroviară publică. „Aşadar, tot materialul rulant din compunerea celor peste 1.200 de trenuri ale CFR Călători care circulă în fiecare zi îndeplinesc aceste caracteristici de siguranţă”, au subliniat reprezentanţii companiei.

Potrivit lor, viteza constructivă a automotoarelor Malaxa este de 70 km/h, fiind utilizate pe secţii de circulaţie la care viteza constructivă maximă de exploatare a liniei ferate este în concordanţă cu această viteză.

Semmeringul bănăţean

Una dintre secţiile pe care se utilizează material de construcție veche, în genul trenurilor de epocă, este Oravița – Anina, care reprezintă un traseu turistic fabulos, fiind cea mai veche cale ferată montană din Sud-Estul Europei. Locomotiva este construită în 1979, iar o parte din dotările /caracteristicile vagoanelor sunt aproximativ similare celor din anul 1920. Acest material rulant este proiectat în conformitate cu caracteristicile specifice liniei montane Oravița -Anina.

Linia ferată Oravita-Anina este a cincea cale ferată de pe teritoriul României, respectiv prima cale ferată montană şi mulţi vor fi de acord, poate şi cea mai frumoasă. Construită în timpul Imperiului Austriac, reprezintă un monument cultural unic in România precum şi o realizare tehnică deosebită. A primit supranumele de ‘Semmeringul bănăţean’ fiind construită doar la câţiva ani după faimoasa cale ferată ‘Semmering’ din Austria.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...