Director Banca Românească: Energia verde nu va deveni o bulă specualtivă, ca zona de real estate

Sectorul energiei regenerabile nu se află în pericolul de a deveni următoarea bulă speculativă, aşa cum s-a întâmplat în cazul pieţei de real estate, întrucât este "atent controlat", iar investitorii sunt specializaţi, a declarat directorul de corporate banking din Banca Românească, Cosmin Călin.
Economica.net - joi, 25 apr. 2013, 11:31
Director Banca Românească: Energia verde nu va deveni o bulă specualtivă, ca zona de real estate

„Dezvoltarea energiei regenerabile a devenit un obiectiv strategic pentru România, având în vedere taregtul ca minimum 38% din producţia de energie locală să fie realizată din surse de energie verde până în anul 2020. De asemenea, piaţa (energiei regenerabile – n.r.) este transparentă şi atent controlată atât în cazul certificatelor verzi, cât şi a energiei tradiţionale. În plus, legislaţia în vigoare este armonizată cu directivele Uniunii Europene şi, poate că diferenţa cea mai importantă, este dată de tipul investitorilor, aceştia fiind foarte specializaţi”, a afirmat Călin, la un seminar pe teme energetice.

Banca Românească a acordat, până în prezent, finanţări de peste 50 milioane euro în sectorul energetic. Din această sumă, 21,3 milioane de euro au fost acordate pentru construcţia a trei parcuri eoliene, cu o putere instalată de 20 MW, respectiv a unui parc fotovoltaic de 8 MW, instalaţiile fiind puse în funcţiune în perioada august 2010 – februarie 2013.

Sectorul de real estate a fost afectat sever de criza economică, începând cu anul 2008. O parte dintre investitorii în acest domeniu s-ar reorientat, după 2008, spre sectorul producţiei energiei din surse regenerabile.

Zona producţiei energiei alternative este căutată de investitori datorită ajutorului de stat semnificativ acordat de Guvern, prin sistemul certificatelor verzi.

Ajutorul de stat este suficient de mare încât permite dezvoltatorilor să vândă energia la preţuri mici, câştigul substabţial provenind din schema de sprijin.

La sfârşitul anului trecut, din totalul unităţilor de producţie a energiei alternative, aproximativ 80% era reprezentat de centralele eoliene, iar 18% de microhidrocentrale. Diferenţa este acoperită de unităţile fotovoltaice.

Cei mai mari dezvoltatori de energie regenerabilă din România sunt grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi EDP (Portugalia).

De asemenea, compania de stat Hidroelectrica operează cele mai multe microhidrocentrale, a căror construcţie a fost însă realizată înainte de căderea regimului comunist.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...